Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Egyensúlyőrző lépésekre utalt Veres

2006.04.11. 10:57
A pénzügyminiszter nem tart attól, hogy a várakozásokat meghaladó márciusi államháztartási deficit miatt a nemzetközi hitelminősítő intézetek a következő napokban rontanak Magyarország besorolásán. A köztévében nyilatkozó Veres János szerint egyelőre nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyekre pedig "a közgazdaság szabályai szerint szükség lesz".
"Egy hónap alapján egyetlen intézet sem szokott a besoroláson változtatni" - reagált a pénzügyminiszter arra, hogy márciusban a vártnál magasabb lett az államháztartási hiány. Veres János a Magyar Televízióban reggel azt mondta, a meghatározó értékelők megvárják a választások végeredményét, a megalakuló új kormányt, és ennek intézkedései alapján fognak az országról ítéletet alkotni.

Árnyaltan beszélt

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi felfokozott politikai hangulatban nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyeket a hitelminősítők indokoltnak tartanának, és "valószínűleg a közgazdaság szabályai szerint ezekre szükség is lesz". Veres János felhívta a figyelmet arra, hogy a forint árfolyama az utóbbi hetekben, függetlenül a magyarországi választásoktól, érdemben a kelet-európai valutákkal mozgott együtt.

A új kormány feladata lesz pozitívan befolyásolni az ország nemzetközi pénzpiaci megítélését, annak érdekében, hogy a magyar pénz stabilitásához ne férjen kétség - mondta a pénzügyi tárca vezetője. Mint fogalmazott, megnyugvással tölti el, hogy az elmúlt napokban a nagy befektetési bankok és hitelminősítők - egy kivételével - úgy foglaltak állást, a jelenlegi kormánykoalíció kormányzása megnyugtatóbb a pénzpiacok számára.

A pénzügyminiszter szerint a devizában eladósodottaknak nem kell nyugtalankodniuk, mivel a jelenlegi árfolyamkockázatot bőven ellensúlyozza a kamatkülönbség. "A forint még mindig az erős oldalon van, és úgy látom, ott is fog maradni, a következő időszakban a pénzpiacok is megnyugszanak" - fogalmazott. Igaz, hozzátette: "Senkinek nem ígérem azt, hogy belátható időn belül Magyarországon ismét 240-nel kezdődő euró/forint árfolyammal lehetne rövid időn belül számolni, és az országnak sem biztos, hogy ez lenne az érdeke."

Kiszivárgott, így nem meglepő

A márciusi hiány közlésének időpontját ért bírálatokra annyit mondott: a számok nem okozhattak meglepetést, mivel már korábban kiszivárogtak. A Világgazdaság a választási előtti héten a majdnem pontos deficitet megírta. A gazdasági lap 350 milliárd forintos deficitről értesült, ami alapján már akkor indokoltnak tűnt, miért csúsztatta a választások első fordulóját követő napra az adatok közzétételét a PM.

Veres János most azt mondta: azért, hogy a szándékosság vádja ne érje újra a tárcát, az áprilisi hiányprognózist a jövő hét közepén közli a minisztérium. A várakozásokat meghaladó márciusi deficitről ismét elmondta, hogy az okok egy része csak pénzszemléletben jelentett nagyobb hiányt, eredményszemléletben azonban nem, mivel éven belüli elcsúszásokról van szó, amelyek egészében véve kiegyenlítődnek.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.