Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Választást nyerni adócsökkentéssel?

2005.02.16. 08:42
A jelek szerint a 2006-os parlamenti választások első témájává nőheti ki magát az adópolitika. Az adóreformmal foglalkozó bizottság megalakulására saját adóreform-tervezettel tromfolt rá a nagyobbik ellenzéki párt. Az ambiciózus javaslatokat már július elsejétől bevezettetné a Fidesz.
A vállalkozói terhek csökkenése évi 600 milliárd forintot vonna el a büdzsétől, tehát az idei hiány 300 milliárddal nőne – mondta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a párt gazdaságpolitikusa. A kiadási oldallal nem foglalkozik a javaslat: az alacsonyabb adótételek viszont az adózási fegyelem javulását és a költségvetési bevételek emelkedését okozhatják.

Bármi áron

Érdekes lehet a szintén radikális adócsökkentést sürgető SZDSZ reakciója, a párt szavazataival ugyanis ellenzéki indítványt is elfogadhat a parlament. Horn Gábor szabaddemokrata politikus szerint az adócsökkentés érdekében akár az ördöggel is cimborálnak. Számítások hiányában azonban korai még arról beszélni, hogy milyen együttműködés képzelhető el a két párt között adóügyben – vélte a MEH politikai államtitkára. A telefonadó ügyében tavaly már szavazott együtt a két frakció.

Úgy tűnik, abban nincs különbség a kormány és a Fidesz között, hogy mely területek szorulnak változtatásra – mondta a Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere. A Fidesz által említett nominális tételek ugyanakkor nehezen értelmezhetőek. Néhány ponton technikai kifogás is emelhető: a társasági adó felére csökkentése 100 milliós árbevétel alatt például nem EU-konform, az unióban ugyanis csak a kisvállalkozások kaphatnak ilyen típusú kedvezményeket. Nem teljesen világos a forrásadó csökkentésére tett javaslat sem: a társasági adóban az osztalékadó jövőre megszűnik, ám ez 20 százalékos volt, 25 százalékot viszont az osztalékot terhelő szja tesz ki.

A versenyképesség jó

Vadász György, a BKIK gazdaságpolitikai bizottságának elnöke szerint a kamara támogat minden olyan javaslatot, ami javítja a vállalkozások versenyképességét. Az iparűzési adó tekintetében mindazonáltal az adóalapból való leírás nem jelentene megoldást, sokkal hatékonyabb volna versenyképességi szempontból a nyereséghez kötés.

Az mindenképpen jó, hogy a politikai döntéshozók a vállalkozói terhek könnyítésére is fokuszálnak – mondta a NAPI Gazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A makroegyensúlyi szempontok azonban legalább ennyire fontosak, s nehezen lehet elképzelni, hogy az államháztartás bevételeiből lehet engedni a kiadások csökkentése nélkül.

A piac nem honorálná az államháztartási egyenleg hirtelen, 300 milliárdos romlását: a rövid oldalon akár 80–100 bázisponttal is megugorhatnának a hozamok, és a hosszú oldalon is 50 bázispontos növekedés következhetne be – értékelte szigorúan elméleti alapon a Fidesz javaslatának hatását Barcza György, az ING Bank Rt. elemzője.

Bizalomvesztés

Nem tudni azonban, hogy a radikális adócsökkentéstől jövőre várt bevételi többletben mennyire bízna a piac, vagyis az árazáskor ennek mekkora szerepe lenne. Valószínű, hogy csekély, s inkább az eurócsatlakozás további késlekedését, a kockázatok emelkedését olvasnák ki a költségvetési mérleg romlásából.

Az adó- és egyéb gazdasági problémák felvetése 2006-ban elsősorban a jobboldal fegyvertárában szerepelhet eredményesen, mivel az ideológiai témák mentén az eddigieknél nem képviselhet radikálisabb álláspontot a Fidesz – véli Kiszeli Zoltán politológus. Ezekkel elsősorban a kisvállalkozói réteget, a családosok egy részét, valamint az önálló életet kezdő, húszas-harmincas éveikben járó fiatal, esetleg már családot alapított réteget lehet megnyerni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!