Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az ÁPV szerint jó áron kelt el a Tankönyvkiadó

2004.11.25. 16:39
Az ÁPV Rt. szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja szigorú volt és rugalmatlan mindenkivel szemben, mert csak így lehetett elérni, hogy egyenlő elbánásban részesüljön minden induló. A Fidesz szerint a tankönyvkiadó magánosítása során nem volt valódi verseny.
A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t az ÁPV Rt. eredményesen értékesítette, és a vagyonértékhez képest magasabb árat ért el - mondta Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. elnökhelyettese, az értékelő bizottság elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Közölte: egyéves folyamat végére érkeztek azzal, hogy szerdán aláírták a tranzakció adás-vételi szerződését.

Szigorú szabályok

Az ÁPV Rt. múlt hét csütörtökön a Láng Kiadó és Holding Rt.-t hirdette ki a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációjára kiírt nyílt, kétfordulós pályázat győztesének. Vásárhelyi István hangsúlyozta, hogy az ármaximalizálás mellett a privatizációnál fontos szempont volt az üzletpolitika, a szakmai referencia, illetve ne eredményezzen monopolhelyzetet a piacon.

Vásárhelyi István elmondta, hogy az első fordulóban tizenegy pályázó indult, közülük a második fordulóba ötöt hívtak meg. A meghívottak közül hárman adtak be ajánlatot. A második fordulóban a három ajánlattevő közül kettőnek érvénytelennek minősítették a beküldött ajánlatát, mert nem pótolták határidőre a hiányt.

Vásárhelyi István hangsúlyozta, hogy a hiánypótlásnak szigorú szabályai vannak, amelytől nem lehet eltekinteni, még akkor sem, ha azt előrejelzik. Utalt arra, hogy a Mozaik Kiadó írásban jelezte, hogy nem tudja időben beszerezni a második fordulóban szükséges konzorciumi tagokról a cégkivonatokat.

Stratégiai kérdések

Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az ÁPV Rt. a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjának lebonyolítását szakmai feladatnak tekintette. Emlékeztetett arra, hogy kormányhatározat volt a Nemzeti Tankönyvkiadó értékesítéséről. A privatizációt megelőzően szigorították a tankönyvkiadó cég alapszabályát, és az állami tulajdonban maradó 25 százalék plusz egy részvényszavazathoz erősebb jogosítványokat adtak. Ezzel lehetővé vált, hogy a stratégiai kérdésekben az állam nélkül ne lehessen dönteni.

Vági Márton kiemelte, hogy a pályázati kiírásban az értékelés módját is meg lehetett ismerni, a vezérigazgató-helyettes szerint a privatizációs folyamatban egyetlen szubjektív elem sem volt, és valamennyi zárt borítékban beadott dokumentumot minden egyes esetben közjegyző előtt bontottak fel.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az első fordulóba beadott minden egyes árajánlat szakmai elemzés alapján magasnak bizonyult, így várható volt, hogy a második fordulóban mérséklődik a végleges árajánlat.

Hiánypótlás

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a második fordulóba beadott három ajánlat közül a Mozaik Kiadó és a Lengyel Tankönyvkiadó nem pótolta határidőre a hiányt, ezért ezeket érvénytelennek nyilvánították, és ezek után már fel sem bontották ezek árajánlatát.

Vági Márton úgy vélekedett, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja sikeres volt, értékesítették a hetven százalék mínusz egy részvénycsomagot, sikerült felárat elérni, és szakmailag, pénzügyileg biztosított a cég további működtetése.

A vezérigazgató-helyettes szerint a privatizációs eljárás szigorú volt és rugalmatlan mindenkivel szemben, és már csak így lehetett elérni, hogy egyenlő elbánásban részesüljön minden induló. Úgy vélte a nyertes Láng Kiadó és Holding Rt. nem egyedül versenyzett, mert a privatizációs folyamat hosszú versenyfutás volt, amelyen tizenhárman indultak. Michael Carlson, a KPMG partnere elmondta, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja megfelelt a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott szigorú eljárásnak.

Kérdésre válaszolva Vásárhelyi István elmondta, hogy a kormány megbízottja jelen van az ÁPV Rt. testületeiben, és nem gondolja, hogy erről a tranzakcióról a miniszterelnököt külön tájékoztatni kellett volna, hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem is érdeklődött.

Szokatlan privatizáció

Vági Márton újságírói kérdésre elmondta, hogy a Láng Kiadó és Holding Rt. szakmai befektető, mert a 2003. évi adatok szerint az 1,9 milliárd forintos értékesítéséből a könyvkiadás 12 százalékkal, a nyomdai tevékenység 4,5 százalékkal, a könyvkereskedés hat százalékkal részesedett. Hozzátette: szakmai szempontból is ez az ajánlat volt a legerősebb. A Fidesz úgy gondolja, hogy az ÁPV. Rt. csak magyarázkodik és a bizonyítványát magyarázza a tankönyvkiadó eladása kapcsán.

Sió László, a Fidesz szakpolitikusa az ÁPV. Rt. sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a privatizációs szervezet elismerte, hogy a pályázati kiírás szerint is el lehetett térni a magánosítás második fordulójában a megadott ártól. A Fidesz nagyon furcsának tartja, hogy miközben a privatizáció kapcsán számos vizsgálat indul, a magánosítással kapcsolatos szerződést "értehetetlen sietséggel" mégis aláírták.

Sió László felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁPV. Rt. képviselői sem tudtak magyar példát mondani arra, hogy egy privatizáció második fordulójában csökkent volna az ár. A politikus hangsúlyozta, hogy a tankönyvkiadó magánosítása során nem zajlott valódi verseny, tulajdonképpen csak egy versenyző versengett önmagával és ez az eladási áron is látszik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.