Ágnes
-13 °C
0 °C

Épülhet tovább a Westend

2006.04.03. 08:21
Pénteken a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen a Pólus Holding Rt.nek adott igazat az ír Ballymore Properties elleni vitában. A Demján-érdekeltségbe tartozó csoport több tízmilliárdos beruházást tervez a bevásárlóközpont közelében.
Most már csaknem teljesen elhárult az akadály az elől, hogy a TriGránithoz tartozó Pólus Holding Rt. megkezdje a Ferdinánd hídtól északra található hatalmas MÁV-telken az újabb, több tízmilliárd forintos beruházást. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis pénteken jogerősen a Pólusnak és partnerének, a MÁV Multiszolg Kft.-nek adott igazat az ír Ballymore Properties és a MÁV alkotta párossal szembeni jogvitában.

Dornbach Alajos, az ellenérdekelt ír-magyar fél jogi képviselője viszont azt mondta: az ítélőtábla nem tett eleget indoklási kötelezettségének, s amint lehet, beadják a felülvizsgálati kérelmet. Utalt rá: a törvénymódosítás nyomán már érdemben kell tárgyalni ezeket a kérelmeket. Információink szerint soronkívüliség esetén is legalább fél év múlva veszi elő az ügyet a Legfelsőbb Bíróság. Ám ekkor sem feltétlenül függeszti fel a mostani ítélet végrehajtását.

A szövevényes ügy érdekessége, hogy első fokon a MÁV-Ballymore páros nyerte meg a Nyugati pályaudvar melletti 8,2 hektár területű telek ügyében a Pólus Holding által indított pert. A vasúttársaság 2003 decemberében árverésen értékesítette az ingatlant az ír vállalatnak 3,2 milliárd forintért. A most eljárt bíróság szerint a Multiszolgot - az elsőfokú ítélettel szemben - mégis megillette az elővásárlási jog, és jogszerűen jelölte ki a Pólust, átadva ezzel elővásárlási jogát.

Értesülésünk szerint a Pólus már ma vagy holnap átutalja a MÁV-nak a vételárat, vagyis a 3,25 milliárd forintot. Az is valószínű, hogy a vasúttársaság szintén gyorsan átutalja a pénzt az ír cégnek. Korábban a Pólus vállalta: ugyanannyit hajlandó fizetni a telekért, mint az írek. Az egyelőre nem világos, hogy az írek kérnek-e kártérítést a MÁV-tól, illetve a MÁV fizet-e kártérítést a Pólusnak. Varga Károly, a győztes jogi képviselője kifejtette: a mostani ítélet kötelezte a földhivatalt, hogy tulajdonosként bejegyezze a Pólust.

Demján Sándor, a TriGránit Rt. elnöke már a West End City Center alapkőletételekor kijelentette, hogy tervei között szerepel a MÁV-raktáraknak helyet adó terület továbbépítése. Egy valódi új városközpontot akart kialakítani sétánnyal, parkkal, irodákkal, kisebb üzletekkel, kulturális központtal és kisebb mértékben lakásokkal, amelynek a felépült West End csak az egyik része.

Hasonlóan gondolkodott az ír cég is. Peter Bacon közép-európai fejlesztési igazgató elmondta: a Nyugati park projekt keretében közepes és nagyobb méretű lakásokat, irodákat és helyi igényeket kielégítő kereskedelmi és szabadidős egységeket, továbbá kulturális funkciójú objektumokat helyeznének el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.