Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Az egész Westel a Matávé lesz

2001.09.25. 12:33
Lehívja a Westel 900 és a Westel 0660 49 százalékos tulajdonrészére jogosító opcióját a Matáv - jelentette be Straub Elek, a távközlési cég elnök-vezérigazgatója. A részvénycsomagokért 885 millió dollárt fizetnek.
A Deutsche Telekom és a Matáv közti opciós szerződés szerint szeptember 30-áig kellett bejelentenie a magyar cégnek, hogy élni kíván-e az opciós joggal és ha igen, a teljes pakettre igényt tart-e. A válasz mindkét kérdésre igen.

Számítottak rá

Elemzők szerint a hír nem okoz földindulást a piacon, hiszen a Matáv többször is leszögezte, hogy mindenképpen le fogja hívni az opciót. Egy ideje az sem tűnt kérdésesnek, hogy mind a 49 százalék kell neki.

Hitel a tulajdonostól

A 885 millió dollárt tulajdonosi kölcsönként kapja a magyar társaság főtulajdonosától, a Deutsche Telekomtól. Straub Elek szerint az anyacégen keresztül valamivel olcsóbb hitelhez juthat a Matáv, mintha "saját jogon" venne fel kölcsönt a pénzpiacon.

A tranzakció kezdetben nem javít a Matáv-csoport nettó eredményén, mivel a Westel elveszti társaságiadó-kedvezményét és a hitel miatt nő az eladósodottsági szint, amely azonban így sem lesz magas.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.