Judit
3 °C
6 °C

Orbán Győző ellenfele visszatér

2003.02.06. 10:16
Az újrainduló autópálya-építések, valamint a Dunaferr-megrendelések kapcsán ismét jelentős állami beszállítók lehetnek a Zarándok-cégek.
Zarándok János, a székesfehérvári székhelyű Mészkő és Dolomit (MD) Kft., valamint a Mészkő és Dolomit Rt. tulajdonosa a NAPI Gazdaságnak elmondta, már elküldték árajánlatukat a tendernyertes autópálya-építő cégeknek, a Dunaferr pedig várhatóan április elején írja ki újabb, mintegy 80 ezer tonnányi dolomit beszerzésére vonatkozó közbeszerzési pályázatát.

A megrendelések ismét életet lehelnek a Mészkő és Dolomit Rt.-be, újraindítják a tucatnyi dunántúli kavics-, dolomit- és homokbányát (többek között az inotait, a litérit, a várpalotait és a városlődit), s még az idén mintegy háromszáz dolgozó felvételével számolnak.

A volt miniszterelnök, Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző cégeivel és a Dunaferr korábbi vezetésével is konfliktusba keveredett Zarándok - megrendelések híján - szüneteltette a munkát évente átlagosan 250-300 ezer tonna mészkő, dolomit és homok kitermelésére alkalmas üzemeinek többségében, megvált csaknem háromszáz dolgozójától, és a Mészkő és Dolomit Rt. is jószerével csak papíron működött.

Zarandok perrel fenyeget

A korábbi évek diszkriminációs intézkedései minimum 3-5 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoztak a cégeknek - tette hozzá Zarándok. A Dunaferrnek ugyan most is folyamatosan szállítanak, ám a mészkőkitermelésüket immár két éve folyamatosan nehezíti, hogy egy állami cégtől jelentős összegért a Pilisben bérelt bányájukat nem tudják működtetni.

Zarándok szerint ebben az esetben is politikai diszkriminációról van szó, hiszen az állami cég vezetőjét még a korábbi kormány nevezte ki. Ha néhány héten belül nem sikerül megállapodni, milliárdos értékű kártérítési pert indítanak a cég ellen. Zarándok megerősítette, hogy néhány nappal ezelőtt bizonytalan időre kénytelenek voltak bezárni a Mészkő és Dolomit Kft. siklósi márványbányáit, mert a bérlő több mint 50 millió forint közüzemi tartozást halmozott fel.

Az üzemeltetővel szerződést bontanak, s a dolgozókkal hamarosan újraindítják a termelést. A Mészkő és Dolomit Kft. az elmúlt év májusában adta bérbe a siklósi bányákat Ila Gyula pécsi vállalkozónak. A jelenlegi bérlő viszont azt közölte, azért kényszerült a bányák bezárására, mert a tulajdonossal egy sor fontos kérdésben hónapok óta nem sikerül egyezségre jutni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.