Auguszta
5 °C
22 °C

Év végi csúcson a szezonmunka

2005.12.09. 08:21
Decemberben a kereskedelmi cégek mellett a mobilszolgáltatók, sőt a bankok is több kölcsönmunkást alkalmaznak. Míg ez utóbbiak hitelügyintézéshez keresik az ad hoc munkaerőt, addig a mobilosok az ügyfélszolgálati teendőkhöz. Ebben a hónapban nemcsak a kölcsönzöttekre, hanem az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottakra is nagyobb a kereslet.

Év végén a kereskedelmi cégek igénylik a legtöbb ideiglenes munkaerőt, méghozzá eladói, pénztárosi, polcszervizesi, raktárosi, áru-összekészítői, valamint csomagolói posztokra, ám a mobilszolgáltatók, sőt a bankok is egyre több kölcsönmunkást alkalmaznak. A mobilszolgáltatók az ügyfélszolgálatra, a bankok a bevásárlóközpontokban kihelyezett hitelügyintézéshez keresnek kölcsönmunkaerőt - tudtuk meg Csaposs Noémitől. A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) alelnöke, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese úgy tapasztalja: ez utóbbi két poszton Budapesten bruttó 130-140 ezer forintos havibért kalkulálnak kölcsönzöttenként a vállalatok, vidéken ez 10-20 százalékkal alacsonyabb összeg lehet. A felsőfokú végzettségűeket egyébként már tavaly is a pénzügyi cégek kölcsönözték leggyakrabban. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) 2004-es összesített adatai alapján az 52 ezer kölcsönmunkás öt százaléka, vagyis 2600 dolgozó volt diplomás.

Decemberben a szezonális munkák szaporodásával nemcsak a kölcsönmunkások jutnak könnyebben álláshoz, hanem az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak is. Január és szeptember között több mint 241 ezer dolgozó alkalmi posztjához 1,2 milliárd forint értékben vásároltak közteherjegyet a hazai vállalkozások. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint az alkalmi munkavállalói (am-) könyvvel való elhelyezkedés szeptemberben volt a legkönnyebb, akkor 34 ezer ideiglenes állást biztosítottak a munkaadók. A legtöbb ad hoc munkaerőt Bács-Kiskunban, Borsodban és Szabolcsban keresték a cégek, a legkevesebb ideiglenes posztra Vas és a Zala megyében toboroztak a vállalkozások. Az am-könyvvel való foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabályzók augusztustól változtak, ekkortól a közteherjegy kedvezőbb adó- és járulékfizetést biztosít a munkaadóknak, méghozzá az adott napra kifizetett nettó bérhez igazodva. Ha a vállalkozás például 1800-2399 forint közötti napidíjat fizet a dolgozónak, akkor 400 forintos jegy megvásárlásával kell lerónia a közterheket, míg ha 3600-4600 forint között alakul az egy napra kalkulált bér, akkor 1100 forintos jegyet kell vennie a cégnek. A felhasznált közteherjegyek értékéből következtetni lehet a kifizetett bérek mértékére, amelyek összege négymilliárd körüli lehet - mondta lapunknak Gerlei Ferenc, az FH igazgatási főosztályának szakértője.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.