Drága a benzin, vágjunk adót?

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

NE.

 

Az elmúlt hónapokban öles léptekkel emelkedett a benzin és gázolaj ára, amelynek hatására a fuvarozók és úrvezetők egysége tömörülve az üzemanyagok adótartalmának mérséklésére szólítják fel a kormányt. Nemcsak itthon, egész Európában. Én azt mondom, ne csökkentsük le az adókat.

 

Az üzemanyagokat terhelő adóknak több mögöttes oka, értelme van.

 

  1. A költségvetésnek kiváló bevételi forrásul szolgálnak. Az árak emelkedésével a költségvetés bevételei nőnek, amely a jelenlegi helyzetben kifejezetten jól jön az államnak, a magyar költségvetés egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy bevételekről mondjon le.
  2. Az adótartalom azért is hasznos – elméletileg – mert a magasabb árak visszafogják a fogyasztást, így csökkentik a környezeti terhelést. Ha adótartalmat csökkentük, azzal megugrik a fogyasztás, és nő a környezetet érő terhelés.
  3. Elméletileg az üzemanyagokban foglalt adók értelme az (is), hogy a növekvő bevételekből direkt vagy indirekt módon több pénz juthat az okozott környezeti károk csökkentésére, hiszen a jelenlegi üzemanyagok nagyon komoly környezeti terhelést okoznak.

 

Az olajárak nem véletlenül emelkedtek az elmúlt években: egyre több olajterméket használunk fel, és a növekvő kereslet megemeli az árakat. Rendkívül rossz üzenet lenne ezt azzal ellensúlyozni, hogy lejjebb visszük az árakat, ahelyett, hogy az olajtól való függőségünket próbálnánk meg csökkenteni. Az olajárak emelkedése, és az ebből származó adóbevételek megugrása inkább esély lehet. A helyes válasz nem az üzemanyagok adótartalmának csökkentése, ami többletfogyasztásra ösztönöz, és semmi haszna nincs, hanem ehelyett inkább azt kellene deklarálnia a kormányzatnak, hogy a többlet-adóbevételeket alternatív-energiaforrások kutatására, telepítésére, fejlesztésére, környezetvédelemre használja fel. Mint oly sokszor a gazdasági életben, két választás van, az egyik rövidtávon kellemes, hosszútávon mindenkinek rossz, a másik nem túl kellemes rövidtávon, de hosszabb távon a közösségnek hasznosabb.