A 2008-as forintválságnak vége

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

A forintgyengülés jelentős része valószínűleg lufi. Ugyanolyan mint a 147 dolláros olajár, amikor 200 dolláros víziók jelentek meg, illetve az, hogy az orosz részvénypiacok a béke szigete lesznek a világgazdasági lassulás közepette. Mindkettő lényegében összeomlott azóta és valószínűleg a forint elleni spekulációval is ez fog történni. Október 23-24 miatt néhányan pánikolnak ugyan, hogy majd a külföldiek 300-ig viszik az eurót, pedig ez pont egy lehetőség, hogy hagyjuk akkorára fújódni a lufit csütörtök-pénteken, a karosszékből nézve a CNBC-t, amekkorára akar úgyis külföldiek fogják egymást püfölni. Mi meg nevethetünk majd a markunkba, mert hétfőre kiütik egymást a spekulánsok, és miután jól elagyabugyálták egymást, a forint visszatértet a normális szintjére, ami valószínűleg sokkal erősebb a mostaninál. A mai nap tehát akár kivételes lehetőség is lehet forint vásárlása deviza ellenében.

A gazdasággal ugyan sok baj van, meg a hitelességünk sem a legjobb és a válságkezelő stratégiánkat sem fogják egyetemeken oktatni mintaként, de azért összeomlástól nem kell tartani. A magyar ugyanis nem pánikol. Elnézést kérünk egy spekuláns „hedge fund”-októl, de mi nem pánikolunk, így ők fognak veszíteni. Lehet, hogy Izlandon nyertek, de ahogy 2003-ban is vesztettek az árfolyamsáv elleni támadással, úgy most is veszíteni fognak. Ez van, sajnáljuk. A történet ugyanis arról szól, hogy a spekulánsok próbálják megijeszteni a helyi lakosságot és a vállalatokat, pánikot kelteni, hogy megrohanják a bankokat és mindenüket euróra akarják váltani, s akkor nyerhetnének. De a magyar nem rohan sehova sem, váltani amúgy is drága, és korábban is mindig visszajött, akkor most miért ne tenné?

A jegybankelnök azt mondja mi vagyunk a leglassúbb antilop európában, ezért ránk vadásznak az oroszlánok. Ha mi elesünk, jön a következő. De valószínűleg nem esünk el, nagy nehezen, de kamatot is emeltünk és minden visszatér a régi kerékvágásba. A 2008-as forint válságnak vége.