Egy milliárdos senkit csináltál belőlem

2018.06.18. 18:15

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Nagyon szépen köszönöm! Eddig egy nagy hatalmú ember voltam minimális pénzzel, most egy milliárdos senkit csináltál belőlem

- mondta kicsit keserűen a családi vállalat értékesítése után a tranzakcióban segédkező tanácsadónak az alapító. A több tízmilliárdos értékű családi céget a rendszerváltás után kemény és kitartó munkával felépítő, magának a gyerekek közt utódot nem találó cégvezető kifakadása jól mutatja a generációváltás dilemmáit.

Helyzete nem egyedi: a kilencvenes évek családi cégalapítói lassan mind közelednek a nyugdíjhoz. Hogy tovább viszi-e valaki az üzletet, és ha igen, hogyan, az az egész magyar gazdaság szempontjából meghatározó. A generációváltás azonban a legritkább esetben megy könnyen.

Milyen problémák nehezítik az alapító helyzetét? Miért nehéz a gyerekeknek és a cégben dolgozóknak? Mik a klasszikus konfliktushelyzetek? Ezeket hogyan lehet megelőzni? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a téma szakértőivel, a Deloitte Private vezetőivel: Baranyi Gáborral, Kóka Gáborral és Bíró Balázzsal.