Egy átlagadós már nem ússza meg tíz százalék alatti kamattal

2022.04.11. 14:13

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Miközben a lakáshiteleknél hétről hétre akad sokkoló kamatemelés, addig a márciusi jegybanki lépésváltást a személyi kölcsönök piaca sem tudta megemészteni. Az átlagadósok már csak kevés helyen számolhatnak tíz százalék alatti kamattal. A Money.hu kamattükréből ugyanakkor kiderült, hogy félmilliós fizetéssel hat-nyolcmillió forintos hitelt ma már az átlagos lakáshitelkamat közelében tudnak igényelni a topadósok.

A jegybank március elején felpörgetett kamatemelése nemcsak a lakáshiteleknél, de a személyi kölcsönöknél is komoly kamatemelési hullámot indított. Az ügyfeleknek egyre több helyen kell hozzászokniuk ahhoz, hogy a bank két számjegyű kamatot fizetett velük a felvett hitel után. Ez alól a legtöbb banknál csak az igen komoly, esetenként négy-hatszázezer forintos jövedelemátutalást vállaló, korábban lakáshitelnek is beillő, hat-nyolcmillió forintos személyi kölcsönt igénylő topadósok számítanak kivételnek. Ők azonban – hívják fel az érdekességre a figyelmet a Money.hu szakértői – sok esetben ma már a folyamatosan emelkedő átlagos lakáshitelkamatokhoz igen közeli kamatszinten vehetnek fel fedezetlen kölcsönt.

Kismértékben drágítók

Az UniCredit Banknál március 29-től a Stabil Kamat személyi kölcsön kamata emelkedett a legtöbb soron. Az emelés mértéke 50–81 bázispont – a komolyabb emeléssel az 1,6 millió forint alatti hiteligénylőknek kell megbarátkozniuk. A bank ugyanakkor az Aktív és Aktív Plusz kategóriában a hatmillió forint feletti hitelösszegnél egy bázispontos csökkentéssel tette szebbé az ajánlatot, a prémiumkategóriáknál ez a kamatsáv nem változott, a legjobb ajánlat – hatmillió forint feletti hitelösszegnél és a hitelfedezeti biztosítás megkötésével járó Prémium Aktív csomagban – 7,38 százalék.

CIB Banknál kedvezménykategóriánként eltérő mértékű, 46–60 bázispontos kamatemelés történt az Előrelépő személyi kölcsönnél. A legkisebb, 7,5 százalékos kamathoz a legjobb ügyfeleknek kínált Magnifica kedvezménycsomag vagy minimum 750 ezer forint jóváírása szükséges.

Április 1-jétől a Takarékbank személyi kölcsöneinek kamatai is emelkednek. A jelentősebb drágulás a Prémium és az Extra kategóriában volt – itt 1–1,5 százalékpontos emelés történt, az Alap és a Plusz kedvezménykategóriában maximum száz bázispont volt a változás, de volt olyan Plusz-kedvezménysor is, ahol maradt a korábbi kamat. A legkedvezőbb kamat 7,99 százalék – ehhez minimum hatszázezer forint átutalása szükséges.

A Budapest Bank beolvadását követően az MKB Banknál megjelent új személyikölcsön-konstrukciók szerint a banki ügyfelek a korábbi 6,99 százalék helyett már csak minimum 7,99 százalékon kaphatnak személyi kölcsönt, s ehhez a korábbi 350 ezer forint helyett immár hatszázezer forintos jövedelem-jóváírás kell – a korábbi, 350 ezer forinthoz 8,99 százalékos kamat tartozik. Ekkora – minimum 350 ezer forintos nettó – jövedelem kell a minősített fogyasztóbarát személyi hitel (mfsz) igényléséhez, ahol az éves kamat 11,99 százalék.

A tíz százalék határán billegők

Az Erste Banknál a jövőben a korábbi százezer helyett minimum 120 ezer forint kell a Most személyi kölcsön igényléséhez, ám itt a kamatok nem változtak. A Hűség és Extra kölcsönnél viszont a hárommillió forint feletti, minimum háromszázezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kamata 50–100 bázisponttal emelkedett, a legjobb, 9,49 százalékos ajánlatot a minimum nyolcmillió forintot igénylő, négyszázezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kapják. A fogyasztóbarát kölcsönök kamata 0,5–1,77 százalékponttal lett magasabb, itt tíz százalék alatt, 9,99 százalékon szintén az kaphat kölcsönt, aki legalább nyolcmillió forintot igényel, ám ebben az esetben elég 250 ezer forint jövedelmet igazolni.

A Cetelem Banknál április 6-tól átalakították az ajánlati rendszert. Kevesebb hitelösszegsáv és a futamidősáv alapján számíthatjuk ki a kölcsönünket. Ezzel egy időben a kamatok magasabbak lettek. Míg korábban – igaz, hétmillió forint felett – 6,69 százalékos kamaton volt elérhető hitel, ez a sáv eltűnt. A jövőben minden hárommillió forint feletti kölcsön egységes kamatot kap. A legjobban a hatvan hónapos futamidőt választó ügyfelek járnak, itt 8,99 százalék a kamatajánlat. A kamatplafon standard ügyfélminősítés esetén 24,32, medium ügyfélminősítésnél 21,89 százalék.

Április 9-től a kedvezmény nélküli kamat egy százalékponttal 17,95 százalékra emelkedett a Raiffeisen Banknál, s mivel ez minden további kedvezmény alapja, magasabbak lettek a kamatok a többi kedvezménykategóriákban is. Meghosszabbított akcióban a 250 ezer forint feletti jövedelmű és minimum egymillió forintot igénylő ügyfelek nyolcszázalékos kamatkedvezményre, így tíz százalék alatt, 9,95 százalékos kamatra számíthatnak a bank új ügyfelei, a legkedvezőbb, 9,45 százalékos a kamat, ha négyszázezer forintos jövedelem és legalább hárommilliós hitelösszegről van szó az Extra kedvezmény kategóriában.

Lakáshitelek: hétről hétre sokkoló emelések

Ami a lakáshitelkamatokat illeti, itt bizony lényegében elbúcsúzhatunk a hat százalék alatti kamatoktól; kevesebb mint egy éve az átlagadós négy százalék alatti kamatot is kifoghatott – emlékeztetnek a Money.hu szakértői. Itt ráadásul úgy fest, most már minden héten várható egy-egy banknál drasztikus módosítás – egy hete a CIB komoly kamatemelése, most az Unicredit drágítása a szenzáció.

A Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. egyesülése után az új MKB Banknál április 5-től a korábbi BB-s jelzáloghitelek feltételrendszere él tovább. A bank egyelőre nem változtatott a kondíciókon, ám a korábbi MKB-hirdetményekhez képest – tekintve hogy a pénzintézet március elejétől az egyesülésre készülve felfüggesztette hiteleinek folyósítását, így már nem reagált az irányadó jegybanki kamat komoly emelésére – a kamatok feljebb csúsztak; nincs már hat százalék alatti ajánlat itt sem. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (mfl) esetében az utolsó hirdetményhez képest ötéves kamatperiódusra a korábbi 5,59 helyett 6,08–6,59, tízéves kamatfixálás mellett a kedvezménycsomagoktól függően 5,29–8,11 százalékon elérhető kölcsön kamata 6,08–6,96 százalékra módosult. A változtatásnak tehát a tízéves kamatperiódus mellett mind a piaci, mind az mfl-hiteleknél a korábbi normál kondíciókra alkalmas ügyfelek örülhetnek – náluk kisebb lett az ajánlott kamat –, a többiek számára komoly növekedés történt.

Csütörtöktől, április 14-től a március végi óvatos emelés után drasztikusan emeli jelzáloghiteleinek kamatát az UniCredit Bank. Az ötéves kamatperiódusú és az öt évig fix hitelek új kamata 1,6 százalékponttal, 8,35 százalékra emelkedett. A hat–nyolc évig fix lakáshitelnél a kamatemelkedés 1,4 százalékpontos volt. A kilenc–tíz évig fix, illetve a tízéves kamatperiódussal rendelkező hiteleknél a drágulás 110 bázispontos, így a kamat 7,89 százalék. Az ennél hosszabb időre fix hitelek esetében 130 bázisponttal emelkedik a kamat, a legkedvezőbb ajánlat továbbra is a 11–13 éves kamatozású hiteleké, ahol a kamatszint 7,68 százalék. A bank az emelést azon minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében nem érvényesíti, ahol a hitelkérelem befogadása március végéig megtörtént – esetükben a folyósításnak június 26-ig meg kell történnie.

Az OTP Banknál csak a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata emelkedett április 1-jétől: a Fix5 jelzáloghitel kamata 0,5 százalékponttal, a Fix10 jelzáloghiteleké 0,15 százalékponttal és a Fix20 Jelzáloghiteleké 0,14 százalékponttal lett magasabb, a kamatok díjkedvezménnyel és Hűség-szolgáltatás keretében még minden kamatperiódusban alatta maradnak a tíz százaléknak – 9,7, 9,8 és 9,9 százalékon futnak.