Meghozta a jó idő a felújítási kedvet, de sokaknak csak hitelből megy

2022.06.03. 11:38

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Ötből négy ember vágna bele felújításba, közülük pedig közel 50 százalék félmillió forintnál is többet költene. Viszont az emelkedő alapanyagárak miatt sokaknak kellene ehhez hitel. De hogyan érdemes igénybe venni például az államilag támogatott hitelt erre a célra?

Itt a jó idő, indul a felújítási láz – ezt igazolja az Offerista felmérése is, akik szerint a válaszadók 83 százaléka tervez valamilyen renoválási munkálatot idén. A legtöbben a konyhájukat (52 százalék), a fürdőszobájukat (48 százalék), a hálószobájukat (45 százalék) és a nappalijukat (42 százalék) tervezik átalakítani.

A felújítók arról is beszámoltak, hogy mire költik majd a pénzüket. Ennek alapján

  • építési anyagok (76,18 százalék),
  • bútorok (46,50 százalék),
  • lakásdekoráció (26,82 százalék)
  • és lakástextil (24,25 százalék)

kerül a bevásárlólistára.

Mennyi az annyi?

A felmérésben azt is megkérdezték, hogy mennyit terveznek költeni a felújítók. E szerint

  • 500 ezer forint felett 48,93 százalékuk,
  • 200–500 ezer között 21,11 százalékuk,
  • 100–200 ezer között 11,55 százalékuk,
  • 50–100 ezer között 12,98 százalék,
  • 50 ezer alatt 5,42 százalékuk költ majd.

De mi a helyzet azokkal, akik úgy nyilatkoztak, hogy idén „nem nyúlnak” a lakáshoz? E csoport tagjainak 38 százaléka mondta, hogy pénzügyi okok miatt hagyja ki a renoválást, 28 százalék pedig arról számolt be, hogy a közelmúltban újíttatta fel otthonát.

Van, akinek csak hitelből megy

Az elszálló alapanyagárak miatt nagyon sokan vannak, akik nem tudják farzsebből kifizetni a felújítási költségeket, így rengetegen hitelre szorulnak.

A money.hu szerint az otthonfelújítási kölcsön egy lakóingatlan-felújítási hitelcélra nyújtott jelzálogalapú hitelintézeti kölcsön, mely maximum 6 millió forint összegben, legfeljebb 10 éves futamidőre, 3 százalékos kamattal vehető igénybe. Az otthonfelújítási kölcsön igényléséhez a felújítási támogatás feltételeit is teljesíteni kell. A jogszabályi feltételek mellett a bankok hitelképességi szabályainak is meg kell felelni a kölcsön felvételéhez. Ha a felújítási támogatási kérelem benyújtása után az érintettek megkapják a támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét, melyre nem számítanak fel előtörlesztési díjat.

Elemzők szerint az állami támogatást felvenni tervezők bő harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük venne fel legalább 2 millió forint támogatást. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami az önerőt is beleszámítva 4,2 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg mintegy 10 százalékkal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévi megkérdezéshez képest.