Piroska
-12 °C
-2 °C

A szerencsétlen bróker mélybe küldte az indexet

2001.05.15. 11:01
Nem változtatják meg utólag a Londoni Értéktőzsde indexének értékét, pedig a mutató tegnap azért esett 3 és fél százalékkal, mert egy bróker véletlenül egy nullával többet írt be a számítógépbe. Ez amúgy nem példátlan eset: 1998-ban egy alkusz rákönyökölt a klaviatúrára, amivel nagyhirtelen több mint 1 milliárd euró értékű kötvényt adott el.
Zárásig csendben folyt a kereskedés a híres londoni börzén. Az index néhány telekommunikációs és banki papír gyengélkedése miatt enyhén, 70 ponttal esett. A záró szakaszban azonban - ilyenkor, a tőzsdenap formális befejezése után lehetőség van megkötni az elindított üzleteket - egyetlen eladási megbízás 130 ponttal rántotta le a mutatót.

A Lehman embere volt a hunyó

Amit a money.telegraph.co.uk még piaci pletykaként közölt, azt a CNN kedden megerősítette: a ludas a Lehman Brothers nevű amerikai befektetési bank brókere volt, aki egy 30 millió font értékű, a londoni index összeállítását tükröző részvénycsomagot akart volna eladni. A Wall Street Journal cikke szerint az indiszponált üzletkötő véletlenül 300 millió fontos akcióra adott megbízást.

Utólag nem kozmetikáznak

"Nem kívánjuk módosítani a hétfői indexet és nem törlünk egyetlen megbízást sem" - szögezte le kedden a Londoni Értéktőzsde egyik szóvívője a Reutersnek. A börze mutatója 206 pontot szánkázott összesen és 5690,5 ponton zárt.

Dumb és Dumber a tőzsdén

Az ehhez hasonló esetek nem ritkák, amióta londonban bevezették a számítógépes kereskedést - írja a money.telegraph.co.uk. A CNN felidézi azt az esetet, amikor a Salomon Brothers brókere 1998-ban rákönyökölt a billentyűzetre, így merő véletlenségből 1,16 milliárd euró értékű francia államkötvényt adott el.

Rekordot döntött a Deutsche Bank

Tavaly szeptember 11-én szintén egy baki, bár egy kicsit más jellegű, vitte le 208 ponttal az FTSE indexet. Ekkor a kereskedést fel is kellett függeszteni. A hiba lényege az volt, hogy a Deutsche Bank brókere 102 féle részvényből akart eladni, de a gépbe elfelejtette bevinni a minimális árat. A rendszer az ajánlathoz emiatt automatikusan a legalacsonyabb vételi ajánlatokat párosította.

A londoni börzén az a szabály, hogy ha egy papír ára egyetlen tranzakció miatt 5 pennynél többet esik, annak kereskedését fel kell függeszteni. Ebben az esetben 23 részvénnyel történt ez meg, ami világrekord.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.