Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Tavaly ismét lehetett nyerni a BÉT-en

2003.01.02. 09:41
A BUX 7798 ponton búcsúztatta az óévet, ami forintban 9,38 százalékos erősödést jelent éves szinten, dollárban számítva viszont 34,5 százalékos a növekedés, ami a világ negyedik legjobban teljesítő részvénypiacává emelte a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT) - derül ki a NAPI Gazdaság összefoglalójából. A BÉT ugyanakkor tavaly szenvedte el a legnagyobb vérveszteséget: kilenc részvényt kivezettek, újat pedig nem vezettek be.
A felvásárlási szabályok 2001-es módosításával nemcsak könnyebbé, de vonzóbbá is vált a nagytulajdonosok számára a tőzsdéről való távozás. A Budapesti Értéktőzsde 1990. június 21-i megnyitása óta 81 társaság 84 részvénye került a parkettre.

Kilenc részvényt vezettek ki

A tavalyi évet 57 részvénnyel kezdte a BÉT, közülük év végére kilencet kivezettek a tőzsdéről. Tavaly hatodával csökkent a tőzsdei részvények kínálata, de - mivel a Picken és a Skálán kívül a többi a legkisebbek közé tartozott - a tőzsdei kapitalizációt alig 30 milliárddal, valamivel több mint egy százalékkal csökkentette a kivezetési hullám.

A kilenc kivezetett részvényből négy az Arago-csoporthoz tartozott (két Eravis, Arago, Pick), a két Factory-részvényt pedig szintén egyazon cég (a Debreczeni Kálmán egykori Dunainvest-vezérhez kapcsolódó D-Termin Kft.) vásárolta fel. A Csopak Rt. kivezetéséről még 2001-ben döntöttek, itt a külföldi tulajdonos (egy luxemburgi alap) és a menedzsment közös ciprusi cége volt az ajánlattevő.

Az IBUSZ-nál a meglehetősen átláthatatlan szerkezet miatt csak valószínűsíteni lehet, hogy a Kovács Gáspár elnök érdekeltségébe tartozó, az IBUSZ leányvállalatai közül kikerülő cégek voltak az ajánlattevők. A Skála-Coop felvásárlási csatája 2001-ben zajlott, itt a győztes Callum Rt. a korábbi 1365 forintos ajánlathoz képest meglehetősen gáláns, 1601 forintos árat adott azoknak a kisrészvényeseknek, akik a végére maradtak.

A Picknél is megérte a végsőkig kitartani, itt ugyanis a kivezetési ajánlat jó ezer forinttal haladta meg a korábbi nyilvános vételi ajánlatot, ráadásul még ezer forint osztalékot is kaptak közben a megmaradt részvényesek. A Prímagáz-felvásárlási ajánlat sikeres lézárulta után biztosra vehető, hogy a kivezetési folyamat folytatódik 2003-ban.

Év végére 40 részvény marad?

Öt-tíz évvel ezelőtt brókeri körökben még az volt a beszédtéma, hogy ki készül a parkettre, ma már azt latolgatják, kinek van olyan fő tulajdonosa, amely egyre inkább terhesnek érzi a tőzsdei jelenlétet. Szóba került az Inter-Európa Bank neve, de többen a célpontok között emlegetik a Pannonplastot, a Rábát, a BorsodChemet és a TVK-t is. Nyílt titok, hogy a tőzsde "betegeit", a Gardéniát, a Konzumot, a Stylt is szívesen kivezetnék a tulajdonosaik, csak éppen nincs erre felesleges néhány tízmillió forintjuk. A végelszámolás alatt álló Milton pedig hamarosan szintén eltűnik a parkettről.

Mindezek alapján biztosra vehető, hogy 2003 végére negyven körülire csökken a BÉT-en forgó részvények száma, hacsak addig nem kerül sor újabb bevezetésre. Egy biztos befutó azért van: az ÁPV Rt. kárpótlási jegyes gyűjtőtársasága, a Forrás Rt. valószínűleg áprilisban vezetteti be névértéken 10 milliárdnyi részvényét a BÉT-re.

Legalább az index emelkedett

A szűk esztendők elmúltát azonban az jelezné igazán, ha magáncégek is megjelennének a BÉT-en. Egyes hírek szerint több kisebb (egymilliárd forint körüli vagy alatti tőkéjű) cég, köztük legalább egy szoftverfejlesztő is kacérkodik a bevezetés gondolatával. Ha részvények számában nem is, a tőzsdei papírok árfolyamát mutató BUX-indexben gyarapodott a BÉT.

A BUX egy év alatt forintban 9,38 százalékot emelkedett, amivel gyakorlatilag 2001-es veszteségét dolgozta le. Az exportorientált vállalatokat sújtó forinterősödés-dollárgyengülés azt eredményezte, hogy a 7798,29 pontos záró értékkel a BUX dollárban mért erősödése 34,5 százalékot tesz ki - ezzel a világ negyedik legjobban teljesítő indexe volt 2002-ben. A 7798 pont egyébként nagyjából félúton helyezkedik el a 8945 pontos éves maximum és a 6589 pontos éves minimum között.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.