Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Megbízhatatlan online brókercégek

2001.05.03. 18:00
Meglehetősen gyakran követnek el az ügyfél befektetését megcsapoló hibákat az amerikai online brókercégek. A legjellemzőbb, hogy a megbízást egyáltalán nem, vagy teljesen más árfolyamon teljesítik - derült ki egy vizsgálat nyomán. A magyar tőzsdefelügyelet illetékese ugyanakkor nincs képben, így nem tudott beszámolni arról, mire is kell vigyáznia a magyar befektetőknek.
A San Franciscó-i Eric Wells, aki tőzsdei ügyekben tapasztaltnak és mindentudónak hitte magát, az E-Trade Group nevű online brókerirodánál nyitott számlát, és mindössze kilenchónapnyi tőzsdézésre volt szüksége ahhoz, hogy 13 alkalommal kerüljön összetűzésbe a céggel. A pórul járt informatikus főként azon háborodott fel, hogy vételi vagy eladási megbízásait más áron teljesítette az E-Trade, mégpedig igencsak nagy eltérésekkel. (Igaz, a cég tíz esetben elfogadta Wells érveit és korrigált.)

Aki nem kekeckedik, ne is egyék

Wells szerint a legfőbb probléma az, hogy vele ellentétben a legtöbb befektető veszni hagyja dollárjait, utána sem jár ügyleteinek, egyszerűen elfogadják, hogy egy-egy részvényhez nem a legjobb áron jutottak hozzá, vagy váltak meg tőle. Eric Wells állítása szerint a lazán kezelt megbízások miatt 16 ezer dollár kár érte. Eladási megbízásokat adott az interneten keresztül, azonban a teljesítésről semmiféle visszajelzést nem kapott. A kereskedés lázában égő Wells hamar telefont ragadott, az E-Trade-nél azonban megnyugtatták: az ügylet megköttetett, mégpedig a kívánt árfolyamon. Később kiderült, a megbízásban szereplő 43 dollár helyett az E-Trade csak 28 dollárért tudta elpasszolni a részvényeket. Wellst a cég ezúttal csak sajnálta, a vitás ügyet viszont - kártérítés nélkül - lezárta.

Tudatlan áldozatok

Az informatikus esete egyáltalán nem egyedi - derült ki az USA Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének (SEC) legfrissebb vizsgálatából. "Az egyéni befektetők túl gyakran válnak az internetes tőzsdei szolgáltatások hanyagságának áldozatává, ráadásul legtöbbször anélkül, hogy tudnának róla" - fogalmaz a jelentés.

Alulteljesítők, de büszkék rá

A SEC a 29 vizsgált online brókercég közül 17-nél talált kifogásolnivalót, szerintük főként azért, mert az interneten leadott megbízások rendszerint olyan brókerek gondozásába kerülnek, akik az átlagosnál sokkal gyengébb képességűek. A jelentésből az derül ki, hogy a legtöbb panasz a megbízások teljesítésével kapcsolatban merül fel. Végleges tavalyi adatok hiányában 2000 első hat hónapját vizsgálva: az interneten tőzsdézők 779 alkalommal reklamáltak, míg 1999 egészére 868, 1998-ra pedig csak 413 szóvá tett panasz jutott. A leggyakoribb hiba, hogy az ügylet egyszerűen nem sikerül, de a megbízások visszavonása sem zökkenőmentes.

Hárítanak az online alkuszcégek

Lon Gorman, a Charles Schwab Corp. alelnöke azt állítja, hogy az online megbízások 92 százaléka azonnal, míg 97 százaléka legalább öt másodpercen belül a kereskedési rendszerbe jut. Annak ellenére, hogy Gorman szerint az ügyfelek érdeke soha nem sérül, a Charles Schwab 20 millió dollárt költ egy új kereskedési rendszer kifejlesztésére, amely - az ígéretek szerint - a befektetőknek nagyobb rálátást biztosítana a megbízások teljesítésére.

Az online tőzsdei szolgáltatásokhoz kötődik egyébként az Egyesült Államok legmagasabb felügyeleti bírsága is: a J.P. Morgan&Co. 200 ezer dollárt volt kénytelen fizetni a limitáras szabályok áthágása miatt.

A felügyelet nem merül a részletekbe

A 42 budapesti tőzsdetag közül négy brókercég biztosít lehetőséget online kereskedésre olyan módon, hogy az ügyfeleknek valós idejű adatszolgáltatást is nyújt a tőzsdei árfolyamok alakulásáról - közölték az Indexszel a BÉT titkárságán. E négy társaság: a Concorde Értékpapír Rt., az Equitas Bróker Rt., az IE-New York Bróker Befektetési Rt. és a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Rt. Magyarországon összesen 15 brókercégnek van engedélye internetes tőzsdei szolgáltatásra, mondta az Indexnek Gulácsi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Hozzátette, a brókercégek online szolgáltatásait is az általános ellenőrzések keretében vizsgálják, részletesebb beszámolóval azonban nem tudott szolgálni arról, hogy a hazai online alkuszok milyen hibákat követnek el jellemzően.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.