Dömötör
11 °C
14 °C

A pénzügyminiszter a tőkepiaci törvényjavaslatról

2001.09.05. 13:53
A tőkepiaci törvényjavaslat átfogóan korszerűsíti mindazokat a jogszabályokat, amelyek az elmúlt tíz év folyamatai miatt módosítást igényelnek és ezzel a hazai tőkepiac szabályozását teljesen összhangba hozzák az Európai Unióban érvényesített előírásokkal - számolt be az MTI Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai budapesti sajtótájékoztatójáról.
A pénzügyminiszter kifejtette: a törvény elfogadása esetén olyan jogszabályi környezet alakul ki Magyarországon, amely átlátható és kedvező kereteket biztosít a hazai tőkepiac további fejlődéséhez és működéséhez, ugyanakkor szem előtt tartja az Európai Unió hatályos szabályozását és nagy gondot fordít a befektetők érdekeinek védelmére. Elfogadása esetén az új törvény felváltja majd a mostani értékpapírtörvényt, az árutőzsde törvényt és a befektetési alapokról szóló törvényt is.

Az elektronikus értékpapír-kereskedelmet serkentené

A tervezet alapvető célja, hogy az elektronikus értékpapír-kereskedelem elterjedjen el - hangoztatta a pénzügyminiszter. Ez olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb is a mostaninál a befektetők számára. Az elektronikus értékpapír-kereskedés kiterjesztése a pénzmosás elleni nemzetközi előírások miatt is fontos Magyarország számára. A jövőben az új kibocsátású értékpapírokat - az állampapírokon kívül - már csak dematerializált formában lehet megjelentetni.

Egyszerűsödnek a kibocsátási szabályok

Egyszerűsödnek a nyilvános kibocsátás szabályai - említette Varga Mihály -, így a nyilvános kibocsátású részvényeknél eltörlik azt a korlátozást, hogy előzőleg a társaságnak már két éves tényleges működéssel kell rendelkeznie.

Egyebek mellett a részvényesi meghatalmazott szerepköre is bővül, ám ha azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kéri, akkor fel kell fednie, hogy ki az a tényleges részvénytulajdonos, akinek nevében eljár a részvényesi meghatalmazott.

A befektetővédelemben öt év türelmi idő

A Befektetővédelmi Alapról szólva a pénzügyminiszter kifejtette: az ország az Európai Uniótól ötéves türelmi időt kapott arra, hogy a magyar jogszabályok teljesítsék az EU-s elvárásokat, vagyis a befektetők esetében az esetleges csődök, illetve felszámolások esetén a BEVA által kifizetett kártérítés, a BEVA által védett összeg 20 ezer euróra, azaz mintegy 6 millió forintra emelkedjék.

A pénzügyminiszter megítélése szerint ugyanis ha a mindenképpen kifizetésre kerülő kárösszeg plafonja egyből megemelkednék, az a hazai tőkepiac jelenlegi állapotában, a befektetési vállalkozások mostani helyzetében az súlyosbítaná a jelenlegi állapotokat.

Magyarországnak 2007. január 1-jétől kell 20 ezer euróra emelnie a védett összeget.

Bővül a PSZÁF eszköztára

A tájékoztatón kiderült, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének eszköztára számos esetben kibővül, például a befektetési vállalkozások felszámolásának kezdeményezése kapcsán.

Eddig akkor lehetett kezdeményezni a befektetési vállalkozások, vagyis a brókercégek felszámolását, ha azok fizetésképtelenné váltak. A jövőben ezzel akkor is élhet a PSZÁF, ha működésképtelenné válik egy adott brókercég, vagyis ha esetleg nem tudja kezelni nyilvántartásában a megbízásokat, vagy nem kellően különíti el saját nyilvántartásaiban a befektetők, illetve a saját maga vagyonát, befektetési összegeit.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.