Mária
-6 °C
-2 °C

Újabb letartóztatások a Parmalat-ügyben

2003.12.31. 14:08
Újabb letartóztatási parancsokat adtak ki a Parmalat csődbotrány ügyében - jelentette milánói bírósági forrásokra hivatkozva a Reuters.
Értesülések szerint a vizsgálatot vezető bíró Fausto Tonna és Luciano DelSoldato, a Parmalat korábbi pénzügyi igazgatóinak és a Grant Thornton könyvvizsgáló cég olaszországi leányvállalata két alkalmazottjának letartóztatását rendelte el. A Grant Thornton a Parmalat könyvvizsgálója.

A Bank of America soraiban is vizsgálódnak

A pármai államügyészség szerdán kihallgatta a San Paolo IMI olasz nagybank elnökét, Rainer Masert is. A San Paolo IMI egyike a Parmalat hitelező bankjainak.

Olasz lapok úgy tudják, hogy a pármai ügyészség megtette a szükséges lépéseket a Bank of Americánál lefolytatandó vizsgálat ügyében is, minthogy felmerült a gyanú: a pénzintézet néhány alkalmazottja tudott a Parmalatnál elkövetett könyvelési csalásokról.

1988 óta hamisították a holding mérlegeit

Az olasz ügyészségi vizsgálat során eddig kiderült, hogy a Parmalat holding mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, amivel legalább 8,7 milliárd eurós felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni. Ebben van 2,9 milliárd eurónyi kötvénytartozás is vissza nem vásárolt kötvények után, jóllehet a könyvekben ezeket már visszavásároltként tüntették fel. A sajtó ugyanakkor tízmilliárd euró eltűnéséről beszél.

A Parmalat - amelyet a gazdasági sajtó hovatovább az "európai Enronnak" nevez - a múlt szerdán kért csődvédelmet egy pármai bíróságon, amelyet gyorsított eljárásban meg is kapott. Az olasz ipari minisztérium egyszersmind kinevezte a Parmalat két hete szolgáló új elnök-vezérigazgatóját, a jeles cégmentő hírében álló Enrico Bondit a cég csődgondnokává, átszervezés céljából.

Berlusconi megmentené a céget

Az olasz kormány szeretné megmenteni a Parmalatot: az 1961-ben alapított vállalat ma Olaszországban a hetedik ipari vállalkozás, a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót ért a tőzsdén, harminc országban 35 ezer embert foglalkoztat.

Az olasz kormány a múlt kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!