Egyre kevesebben hisznek az USA gyors feltámadásában

2009.02.16. 07:17 Módosítva: 2009.02.16. 07:21

Egyre kevésbé várható, hogy az USA-ban már az év második felében elindul a kilábalás az recesszióból - derül ki a Wall Street Journal legújabb elemzői konszenzusából. Bár a megkérdezett szakértők a harmadik negyedévre jellemzően már pozitív reál-GDP elmozdulást mutatnak, az eddig széles körben valószínűsített második féléves fellendülés forgatókönyve kezdi realitását veszteni.

A hangulatváltást előidéző egyik fő ok az lehet, hogy az elmúlt év végére vonatkozó legújabb amerikai és nemzetközi növekedési adatok drasztikus romlást mutatnak. A borúlátásra jellemző, hogy a 2009 harmadik negyedévére vonatkozó előrejelzés tavaly ősz óta kevesebb mint felére, 0,7 százalékosra esett. Ezzel együtt mindössze néhány elemző jósol statisztikai értelemben egész éves visszaesést az idei évre. Közéjük tartozik a mostani recessziót két évvel ezelőtt sikeresen prognosztizáló Brian Fabbri is, aki szerint most is a konszenzus van lemaradva a folyamatok mögött.

A BNP Paribas közgazdásza szerint nemcsak az USA kormányzatának az optimálisnál rosszabb bankmentő és gazdaságélénkítő csomagja áll a gyors fellendülés útjában, hanem az amerikai fogyasztók megtakarítások felé fordulása, valamint a hitelezőkre kirótt szigorúbb szabályok is. A stimuluscsomag számos - sokszor egymásnak ellentmondó - bírálatot kapott az elemzői kartól, mondván, túl késői, túl nagy vagy éppen túl kicsi. Nem rajzolódik ki rózsásabb kép a munkaerő-piaci előrejelzésekből sem. Az elemzők idén átlagosan havi 183 ezer munkahely elvesztésére számítanak az amerikai gazdaságban, ami már egy élénkítési csomaggal "jobb", mint a nélküle jósolt 271 ezres szám. A korábbi két recesszió tapasztalatai alapján a munkanélküliségi ráta akár még hónapokkal a növekedés újraindulása után is nőhet, így az elemzők decemberre a mai 7,6 százalék helyett már 8,8 százalékos munkanélküliséggel számolnak.