Nagy a baj Ukrajnában

2009.02.17. 11:41 Módosítva: 2009.02.17. 11:41
Az ipari termelés zuhanórepülésben, ahogyan a hrivnya árfolyama is, az IMF bekeményíthet, a pénzügyminiszter lemondott - sorjáznak a rossz hírek Ukrajnából.

Brutális mértékben zuhant az ukrán ipari termelés januárban, a legfrissebb adatok szerint (év/év alapon) 34,1 százalékkal esett vissza az ipar teljesítménye, decemberhez képest pedig 16,1 százalékkal zuhant a szektor kibocsátása - írja a Portfolio.hu. A Bloomberg legfrissebb felmérése szerint az ukrán hrivnya gyengülése új lendületet vehet.

Ukrajna gazdasága már hónapok óta szenved. A Bloomberg hírügynökség legfrissebb felmérése szerint az ukrán fizetőeszköz még 19 százalékkal értékelődhet le a következő 6 hónapban. A hrivnya augusztus óta már 43 százalékot veszített értékéből.

Ukrajna egyre nagyobb ütközetet kell felvállaljon - fejtette ki a Bloombergnek Lars Rasmussen, a Danske Bank elemzője. Meglátása szerint Ukrajnának kevésbé kéne koncentrálnia az árfolyam védelmére, a pénzt inkább a gazdaság egyéb problémáira kéne fordítania. Rasmussen szerint a piac igencsak ideges az ukrán IMF-hitel további sorsával kapcsolatban. Az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a Valutaalap Ukrajnával fog példát mutatni: "ha nem teljesíted a kritériumokat, akkor viszlát".

Az HSBC Holdings elemzői szerint az ukrán gazdaság idén 9 százalékkal zsugorodhat.

Az országgal kapcsolatos kockázatokat tovább növelték azok az elmúlt napokban felerősödő hírek, miszerint az IMF visszatarthatja a következő, hamarosan esedékes hitelrészletet, mivel elégedetlen a feltételek teljesítésével. Mindemellett a pénzügyminiszter lemondása sem nyugtató hatású.

A fenti okok következtében ezért nem is meglepő, hogy a Fitch múlt héten leminősítette Ukrajna államadósságát, és az S&P is hasonló lépést fontolgat.