Új korszak küszöbén a bankszektor

Portfolio
2009.02.19. 11:49 Módosítva: 2009.02.19. 12:20
5500 milliárd dollárral csökkentette a pénzügyi krízis a bankszektor piaci értékét, ez az összeg a globális GDP 10 százalékának felel meg - olvasható a Boston Consulting Group legújabb elemzésében. Míg 2007 végén még tizenegy, a tavalyi év végén már csak négy banknak volt a piaci értéke magasabb, mint 100 milliárd dollár. A tanulmány részletesen felvázolja azt is, miként működhet majd a bankszektor a válság utáni új körülmények között.

Az ICBC, a China Construction Bank, a JPMorgan Chase és a HSBC a világ négy legnagyobb bankja piaci kapitalizációjuk alapján. A bankszektor piaci értéke 2007 harmadik negyedévében még 8800 milliárd dollár volt, ám ez 2008 végére 4000 milliárdra esett, s tovább olvadt mintegy 700 milliárddal az idei év első három hetében - hívja fel a figyelmet a BCG elemzése.

A 30 legnagyobb bank piaci kapitalizációja 3200 milliárd dollárról 1700 milliárdra esett 2007-ről 2008-ra, amely mintegy 47 százalékos zuhanást jelent. Az ICBC maradt ugyanakkor a világ legnagyobb bankja, bár kapitalizációja körülbelül 399 milliárd dollárról 174 milliárdra zuhant 2008 végére.

A legnagyobbak veszteségei miatt néhány bank feljebb kerülhetett a listán, a JPMorgan Chase például a harmadik helyre került a hetedikről, s ezzel letaszította a HSBC-t a világranglista negyedik helyére, amely korábban a világ legnagyobb, nem kínai bankja volt. Két új bank került be a tíz legnagyobb közé, a Wells Fargo mindjárt a hatodik helyre ugrott a korábbi tizenegyedikről, a BBVA pedig már a tizedik.

Új korszak következik

Lars-Uwe Luther, a BCG partnere szerint egy teljesen új, kihívásokkal teli környezetbe kell illeszkedniük a pénzügyi szervezeteknek. Úgy látja, a válság nemcsak rombolni, de az átalakulások révén építeni is fog. Az új helyzet újfajta versenyt is jelent, amelyet a BCG tanulmánya szerint az alábbiakkal jellemezhetünk.

Az új korszak azok reneszánsza lesz majd, akik a szolgáltatások átfogó kombinációját nyújták majd lakossági és vállalati ügyfeleiknek. A jelenlegi modell alapjai azért megmaradnak, de a bankok a mostaninál erősebb ügyfélkapcsolataikra fognak építeni, finanszírozásuk pedig alapvetően az ő betéteikre fog épülni.

A bankárok kulcsszava a “fókusz" lesz, a bankoknak ugyanis olyan speciális szolgáltatásokra kell majd fókuszálniuk, amelyben kiemelkedhetnek a piaci szereplők közül. A jövőben a nagy bankok sokkal kevesebb piacra fognak koncentrálni, tevékenységi körük pedig szűkebb lesz. A jövőben a szabályozás is sokkal szigorúbb lesz, és nem fogja engedni, hogy túl nagy pénzügyi szervezetek jöjjenek létre.

Hagyományos, “régimódi" stratégiákhoz fognak visszatérni a bankok, reflektálva az óvatosabb, jobban szabályozott, kockázat-központú környezetre. A középpontban az innovatív, kockázatvállalást jelentő tevékenységek helyett az ügyfélkapcsolatok fognak állni.

A betéteknek óriási jelentőségük lesz az innovatív termékekkel szemben. Bár nem fog eltűnni az értékpapírosítás, a bankok az alapvető termékeikre fognak koncentrálni és arra, hogy új betéteseket szerezzenek. John Garabedian, a BCG szenior partnere úgy látja, az alaptevékenységeknek és a költségtakarékos megoldásoknak egyre nagyobb jelentőségük lesz a bankok működésében.

Új jelszó: kockázatkerülés

Az egyes banki tevékenységeket illetően az alábbi következményekkel járhat a válság: a lakossági területen a betétesekért folytatott harc lesz a meghatározó, a minőségnek és az erős szakmai hálózatoknak szintén nagy jelentőségük lesz. A vállalati hitelezés nagy veszteségeket fog elszenvedni, ezért olyan fundamentumokra fog terelődni a figyelem, mint az árazás és a termelékenység. Ami a befektetési banki tevékenységeket illeti, ezekben a portfoliók radikális átrendezésére fog sor kerülni, s a kockázattvállalás irányából a kockázatkezelés irányába fognak elmozdulni. A vagyonkezelőknek a bizalom helyreállítására és a költségek csökkentésére kell támaszkodniuk.

A krízis - megfelezve a szektor piaci értékét - elsöpörte az összes nyereséget, amit az 2003 óta felhalmozott. Szeptemberben derült ki igazán, hogy a válság rendkívüli lesz, hiszen ekkor mentette ki az USA a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et, s ekkor omlott össze a Washington Mutual, amely Amerika történetének egyik legnagyobb bankcsődje volt.

A 2008-as év szomorú eseményeit számszerűen is jelzi, hogy a szektor részvényeseinek teljes tulajdonosi hozama (TSR) -53,6 százalékra esett tavaly, szemben például a 2006-os év csaknem 30 százalékos hozamával. Észak-Amerikában -50,7 százalék, Nyugat-Európában pedig -60,5 százalék volt a "hozam", de a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) esetében is 54,4 százalékos volt a zuhanás.