A válság miatt lemondott a lett kormány

Portfolio
2009.02.20. 16:13 Módosítva: 2009.02.20. 16:26
A lett államfő pénteken bejelentette, hogy elfogadta Lettország miniszterelnökének és minisztereinek lemondását. A lett kormány azután kényszerült lemondásra, hogy az utóbbi időben egyre népszerűtlenebbé vált az IMF-hitelért vállalt óriási megszorítások következtében.

Legutóbb a két legnagyobb ellenzéki párt szólította fel az Ivars Godmanis által vezetett jobbközép kormányt lemondásra az országban eluralkodó súlyos válság miatt. A mai bejelentés szerint pedig az egész lett kormány lemondott, és ezt az államfő, Valdis Zatlers pénteken el is fogadta.

A miniszterelnök még tavaly novemberben jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz és az EU-hoz fordul segítségért a gazdasági stabilitás helyreállítása érdekében. A Valutaalap decemberben döntött úgy, hogy összességében 7,5 milliárd euró (10,5 milliárd dollár) értékű pénzügyi segítséget nyújt a bajba került balti államnak.

A nemzetközi hitelért cserébe Lettország súlyos megszorításokat tervezett be 2009-re: összességében egymilliárd lat értékű (1,82 milliárd dollár) költségvetési megszorítás jöhet idén. (az egymilliárd lat értékű csomag a lett GDP 7 százalékának felel meg.)

Mindeközben az ország súlyos gazdasági problémákkal kell megküzdjön: az elmúlt években szárnyaló gazdaság szabadesésbe kezdett, akárcsak Észtországban és Litvániában. 2008 negyedik negyedévében Lettország gazdasága 10,5 százalékkal zsugorodott. A Danske elemzői szerint a helyzet kifejezetten kritikus, a lett gazdaság csak 2011-ben állhat ismét a növekedés útjára, mivel a rendkívüli egyensúlytalanságokkal rendelkező országban a kiigazítási folyamatok érvényesüléséhez idő kell.

A baltiak közös jellemvonása, hogy az olcsó hiteleknek és a jelentős tőkebeáramlásnak köszönhetően az elmúlt években dinamikusan növekedtek - növekedési rátájuk nem egyszer kétszámjegyű volt. Kétségtelen, hogy jelentős folyó fizetési mérleg hiánya (2007-ben 24 százalékos) miatt Lettország helyzete a legaggasztóbb, melyre a sorozatos leminősítések is rávilágítottak.