Megkerült a 9 milliárd dolláros csalással gyanúsított Stanford

2009.02.20. 07:55 Módosítva: 2009.02.20. 07:55
Virginiában bukkantak a 9,2 milliárd dolláros csalással vádolt Allen Stanfordra. A bankár állítólag milliókkal támogatott amerikai politikusokat, köztük John McCaint, a republikánusok tavaly elnökjelöltjét.

Megtalálták csütörtökön az amerikai Virginia államban Allen Stanford-ot, akit legkevesebb 9.2 milliárdos csalással gyanúsítanak, közölte az FBI. A csalás gyanúja miatt az elmúlt napokban bezárták Stanford számos bankját, köztük latin-amerikai pénzintézeteit, ahol betétesek ezrei álltak sorba, hogy visszaszerezzék pénzüket. A texasi milliárdos vagyonát egy amerikai bíró zárolta.

Az 58 éves férfit egyelőre nem vették őrizetbe a szövetségi ügynökök. A bankárt a virginiai Fredericksburg közelében találták meg.

Amikor az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) csalással vádolta meg Stanfordot, pánik tört ki a befektetők és a betétesek között. A karib-szigeteki Antiguán, amelyet Stanford üzleti birodalma központjaként tartanak számon, és Dél-Amerika több országában hisztérikus volt a hangulat a betéteseknek a körében, akik Stanford bankjaiban tartják pénzüket.

merikai sajtóértesülések szerint az FBI az ügyben is nyomoz, hogy Stanfordnak bankjaiban a mexikói Gulf nevű drog-kartell pénzeit mossák-e tisztára. Az amerikai ABC tévé híradója szövetségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a mexikói rendőrség lefoglalta Stanford több magángépét, és azokban olyan bizonyítékokat találtak, amelyek kapcsolatba hozzák a bankárt a Mexikóban kegyetlenségéről hírhedt drog-kartellal.

Az ABC azt is állítja, hogy Stanford legkevesebb nyolcmillió dollárral támogatott washingtoni lobbistákat és törvényhozókat, és ezek között ott volt a republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor, akinek a kampányára tavaly jelentős összeget adott.

A SEC egyelőre azzal gyanúsítja Stanford-ot, hogy 9.2 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket rendkívül magas kamatok ígéretével. Az amerikai sajtó szerint az újabb botrány hatását felerősíti egy másik pénzember, Bernard Madoff 50 milliárd dolláros csalási ügye. Madoffot decemberben vádolták meg, és helyezték házi őrizetbe az Egyesült Államokban, de még a pere hátravan.