Négy bank ment csődbe péntek 13-án

2009.02.23. 10:04 Módosítva: 2009.02.23. 12:44
Ahogy durvul a pénzügyi világválság, egyre növekszik a csődbe ment pénzintézetek száma is. A világ legerősebb gazdaságának tartott Egyesült Államokban februárban eddig már nyolc bank omlott össze, négy közülük péntek 13-án.

Januárban összesen hat bankcsőd következett be, így az idei évben eddig 16 amerikai pénzintézet bedőléséről szóltak a hírek. Ugyanakkor 2008-ban összesen 25 ilyen eset következett be.

A dolog külön érdekessége, hogy négy bank működését február 13-án, pénteken szüntették be a hatóságok. Név szerint a Pinnacle Bank of Oregon, a Corn Belt Bank and Trust Company, a Riverside Bank of the Gulf Coast és a Sherman County Bank számára volt igazán szerencsétlen nap péntek tizenharmadika.

Tavaly egyébként átlagosan két pénzintézet omlott össze havonta, az események akkor kezdtek begyorsulni, amikor szeptemberben a Lehman Brothers fizetésképtelenné vált.

A Lehmann Brothers példája azt mutatja, hogy a legnagyobb piaci szereplők sincsenek teljes biztonságban: épp ezért a Barack Obama vezette kormány 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának fontos eleme a bankrendszer stabilizálása és a hitelezési folyamatok újraindítása.