Lettország: megszorítások vagy államcsőd

2009.02.26. 13:29
További költségvetési megszorítások szükségességéről beszélt csütörtökön Lettország új, kijelölt miniszterelnöke beiktatása előtt. Valdis Dombrovskis ugyanakkor ellenzi az euróhoz kötött nemzeti valuta, a lat leértékelését.

Nagyjából 700 millió lat (1,26 milliárd dollár) értékben kell csökkenteni a költségvetési hiányt, ellenkező esetben államcsőddel kell szembenéznie az országnak – mondta Valdis Dombrovskis újságíróknak. Szerinte a 2,3 millió lakosú, EU- és NATO-tag volt szovjet köztársaság csőd szélén áll.

Közgazdászok a mélyülő gazdasági válságra tekintettel felvetették, hogy Lettországnak meg kellene szüntetnie a lat árfolyamának euróhoz kötését. A kijelölt miniszterelnök elvetette ezt az elképzelést, szerinte a jelenlegi helyzetben nem támogatható ilyen megoldás. A lett valuta árfolyamát 2004 végén rögzítették a közös európai pénzhez.

Lettország egyike a pénzügyi és világgazdasági válságtól leginkább sújtott országoknak Európában. A balti állam számára tavaly év végén 7,5 milliárd euró értékű készenléti hitelkeretet nyitott összefogva az EU, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Csehország, Lengyelország, Észtország és a Világbank.

A lett kormány vállalta egy sor reform és takarékossági intézkedés keresztülvitelét. Januárban és február elején tömegtüntetések voltak Rigában és más lett városokban, volt, ahol a megmozdulások erőszakba torkolltak. A lett pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a lett hazai össztermék (GDP) idén 12 százalékkal csökken. Tavaly 2,3 százalékkal apadt a lett GDP, 2007-ben még 10,3 százalékkal nőtt.

A Standard & Poor's hitelminősítő kedden a befektetésre ajánlott sáv alá rontotta Lettország adósosztályzatát. A balti állam - Románia után - a második olyan EU-tagország, amelynek adóskockázati besorolását valamely nagy nemzetközi hitelminősítő spekulatív kategóriába süllyesztette. Az indoklás szerint romlik a külső gazdasági környezet, emellett kockázatokat rejt magában "a kormány ambíciózus gazdaságpolitikai programjának végrehajthatósága".

Az IMF kedden közölte, hogy fenntartja a Lettországnak nyújtott támogatását, "feltéve, hogy megfelelő gazdaságpolitikát folytat" a balti ország vezetése.