Brutálisat esett az amerikai gazdaság

2009.02.27. 15:27 Módosítva: 2009.02.27. 15:45
A becsült 4 százalék alatti helyett 6 százalék fölötti volt az amerikai gazdaság visszaesés a múlt év végén. Az elemzők sem vártak ilyen nagy zuhanást. Ez az év radásul újabb 5 százalékos visszaeséssel kezdődhet.

A nemrég közzétett amerikai GDP-adatok a gazdaság drasztikus csökkenését mutatják. Az amerikai gazdaság által megtermelt bruttó hazai össztermék 6,2 százalékkal csökkent a 2008-as utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest.

27 éve nem volt lyen

Ilyen szintű lassulásra utoljára 1982-ben volt példa, amikor az első negyedévben 6,4 százalékkal esett a GDP negyedéves szinten. Az Equilor gyorselemzése kiemeli: a mostani adattal az is hivatalossá vált, hogy az amerikai gazdaság negyedéves szinten belépett a technikai recesszió stádiumába. Ehhez arra van szükség, hogy a gazdaság két egymást követő negyedévben is negatív növekedést érjen el.

Mint ismert a 2008-as harmadik negyedévben 0,5 százalékos volt a GDP csökkenése. Az aktuális GDP adatra, ez a negyedik negyedévre vonatkozóan a második közzététel volt. Az első gyorsbecslés még 3,8 százalékos GDP zsugorodást mutatott. Ehhez képest és az elemzői várakozásokhoz képest is jóval rosszabb lett a tényadat. A Reuters elemzői konszenzusa egyébként 5,4 százalékos adattal számolt, amit szintén felülmúl a visszaesés – olvasható az Equilor elemzésében.

A felülvizsgált adatok a gazdasági kilátások tartós gyengeségével kapcsolatos aggodalmakat erősítik az USA-ban. A konjunktúra-gyengülés hátterében a kereslet jelentős visszaesése áll, írja a Portfolio.hu. Laptársunk az előzetes becslés kapcsán azt emeli ki: bár a korábbi 3,8 százalékos visszaesés publikálása óta napvilágot látott adatok miatt az elemzők számoltak azzal, hogy a korábban közzétett értékeket lefelé módosítják, 6 százaléknál nagyobb visszaesést senki sem prognosztizált. Éppen ezért a jelentés jókora meglepetést okozott.

Nem vásárolnak, nem fejlesztenek

A korrekció azzal magyarázható, hogy mind a fogyasztásban mind a beruházásokban jóval nagyobb volt a visszaesés annál mint, amit az első becslés során jeleztek (3,5, illetve 12,3 százalékos). A munkanélküliség emelkedése, az ingatlanárak esése és a hitelezési feltételek szigorodása miatt a fogyasztók vásárlási hajlandósága igen alacsony, az október-decemberi időszakban 4,3 százalékkal kevesebbet költöttek, mint egy negyedévvel korábban. A beruházási fronton még drámaiabb a helyzet, a friss jelentés szerint 20,8 százalékos volt a visszaesés.

Mindkét tényező hátterében a kereslet gyengülése áll, ami az elbocsátási hullám intenzívebbé válása miatt nem is meglepő. Tavaly összesen 3,6 millió ember veszítette el állását az USA-ban, idén pedig újabb százezrek kerülhetnek utcára, hiszen a kereslet csökkenése miatt a vállalatok egyre kevesebb megrendelést kapnak, ami miatt kénytelenek kapacitásaik egy részétől – beleértve a munkaerő-állományukat, egy részétől megválni.

Idén sem lesz jobb

A munkanélküliség emelkedése és a csökkenő rendelésállomány valószínűleg az idei első negyedévben sem büszkélkedhet majd sokkal jobb teljesítménnyel az amerikai gazdaság. Az előrejelzések szerint a január-márciusi időszakban további 5 százalékkal zsugorodhat az Egyesült Államok GDP-je.

A korábbiakkal ellentétben most már arra sem számíthatnak a gazdasági szereplők, hogy a Fed az irányadó ráta csökkentésével siet majd a gazdaság segítségére, tekintettel arra, hogy a fed funds rate december óta gyakorlatilag nulla. Némi javulást az Obama kabinet nemrégiben elfogadott 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjától várnak, bár ettől sem várnak csodát sokan. Közben az elnök szakértői stábja folyamatosan azon dolgozik, hogy meggyőze az amerikai lakosságot: minden megtesznek a válság áthidalásáért, és hamarosan jobbra fordul a helyzet.