75 éves mélypontra zuhant a General Motors

2009.03.06. 23:01 Módosítva: 2009.03.06. 23:13
A General Motors Corp. részvényára 75 éves mélypontra került pénteken a New York-i értéktőzsdén. A részvények a börze általános trendjét követve zuhantak, de az esés mértékét befolyásolták a cég egyre bizonytalanabb jövőjével kapcsolatos aggodalmak.

A GM árfolyama pénteken este 1,40 dollárra hanyatlott. Ilyen alacsonyan 1933. május 23-a óta nem álltak a papírok. A részvények végül 1,45 dolláron zárták a kereskedést, de napközben 1,27 dolláron is jártak.

A detroiti székhelyű autógyártó árfolyama különösen az elmúlt egy évben esett jelentősen azokra az aggodalmakra, hogy életképes-e egyáltalán az amerikai járműipar, miközben a kereslet mérséklődése miatt jelentősen esnek az eladások.

A GM árfolyama bő egy hónapja még 3,50 dollár volt, egy éve pedig 25,54 dollár. A pénteki záróárral a piaci kapitalizációja a Marketwatch adatai szerint 885,23 millió dollárra süllyedt, ami nagyjából 212 milliárd forintnak felel meg. A magyar tőzsde vezető cégeinek a piaci értéke ennek nagyjából a kétszerese.

A cég csütörtökön azt közölte, hogy ha nem lesz képes a sikeres átszervezésre, és amennyiben a hitelezőket tulajdonossá tévő pénzügyi terve nem működőképes, akkor az amerikai csődtörvény értelmében felszámolásra kényszerülhet.

Az elemzők ugyan hangsúlyozzák, hogy a csőd fogalmának nem feltétlenül kellene negatív összefüggésben felmerülnie, a piacot általában, most pedig különösen az érzelmek vezérlik, így túlreagálja a negatívnak érzékelt híreket.