Példátlan válság sújtja Európát

2009.03.06. 11:15 Módosítva: 2009.03.06. 11:22
Az EU gazdasági növekedése az idén két százalékkal csökken tavalyhoz képest, jósolja az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso szerint példátlan helyzettel került szembe az unió.

Példátlan helyzettel kell szembenézzen az Európai Unió a gazdasági válság miatt és ezért több szinten is azon kell dolgoznunk, hogy helyreálljon a hitelezési folyamat &dnash; mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken. Barroso hozzátette, hogy az Európai Unió idén várhatóan két százalékos recesszióba süllyed, a fellendülés érdekében gyorsítani fogja a kiadásokat.

Időbe telik, amíg leküzdjük a válságot. Súlyos válság a jelenlegi, de meg fogunk vele bírkózni – nyilatkozta az Európai Bizottság elnöke a Reuters tudósítása szerint, aki hozzátette, hogy az Európai Unió hamarosan előáll a hedge fund-okra és a vezetői juttatásokra vonatkozó javaslatával. Jelenleg a gazdaság talpraállítása áll a középpontban &dnash; húzta alá Barroso. A bizottság januárban még csak 1,8 százalékos visszaesést valószínűsített az uniónak az idei évre, és 1,9 százalékos mínuszt az euróövezetnek.

Az európai gazdaságok komor kilátásairól tanúskodik az Európai Központi Bank tegnap bejelentett friss prognózisa is, ami rontotta az euróövezet idei és jövő évi GDP-növekedési számait. A kereslet globális szintű gyengülése, mint minden más fejlett gazdaságban, úgy az eurozónában is a gazdasági aktivitás jelentős csökkenéséhez vezetett. A reálgazdasági kilátások romlása miatt EKB lefelé módosított növeledési prognózisait: idénre 3,2-2,2 százalékos lehet a visszaesés, jövőre pedig mínusz 0,7 és plusz 0,7 százalék közötti növekedési dinamikát várnak a jegybanki elemzők.