Bill Gates visszakúszott a csúcsra

2009.03.12. 11:46 Módosítva: 2009.03.12. 13:27
Ismét Bill Gates a világ leggazdagabb embere, pedig 18 milliárd dollárt bukott a válságon. Második helyen a tavalyi első helyezett Warren Buffett befektető, őt követi a mexikói telekom titán, Carlos Slim Helú . A pénzügyi válság 375 embert söpört le a világ leggazdagabb embereinek listájáról, akiknek így most összesen 2,4 billió dollár az összesített nettó vagyonuk. Az indiai és orosz milliárdosokat különösen megviselte a hitelválság vérengzése, a legtöbb ázsiai milliárdos így most Kínában él. Válságban azonban gyarapítani is lehet a vagyont, 38 újoncnak sikerült felkerülnie a Forbes listájára: a mexikói kokainbárónak, a sampon és tequila gyáros John Paul Dejorianak és a kínai elektromos autókat gyártó milliárdosnak.

Befagyott hitelpiacok, hanyatló fogyasztás, leértékelődőtt valuták. Így fest a hitelválság utáni kietlen és néhány ezermilliárd dollárral szegényebb táj, ahol a tavalyi 1125 dollármilliárdos helyett már csak 793 lézeng. 373 pénzeszsák került le a listáról, ebből 355 ténylegesen vagyonvesztés miatt, 18 pedig meghalt. A 355 kiesettből 80 a pénzügyi szektorból, illetve befektetésekből szerezte most (részben) elúszott vagyonát. 38 új ember került be a leggazdagabbak klubjába, 3 mogul pedig visszatért, miután ismét tíz számjegyűre sikerült feltornázniuk egyenlegüket.

A világ leggazdagabb embereinek összesített nettó vagyona már csak 2,4 ezermilliárd dollár, 2 ezermilliárddal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A fejenkénti nettó átlagos vagyon 23 százalékkal 3 milliárd dollárra esett vissza, ez a szám 2003-ban volt utoljára ilyen alacsony.

Az amerikai milliárdosok adják a lista teljes vagyonának 44, a milliárdos személyek 45 százalékát. Előző évben ez a két szám 37 és 42 százalék volt. Ám még így is 110-zel kevesebb amerikai milliárdos él most a Földön, mint egy évvel ezelőtt.

Warren Buffet
Warren Buffet

Bill Gates 18 milliárd dollárt vesztett, de visszaszerezte listavezető helyét, miközben a tavalyi leggazdagabb ember, Warren Buffet 25 milliárdott bukott, mivel befektetési társasága, a Bershire Hathaway részvényei 50 százalékot veszítettek értékükből 12 hónap alatt. A mexikói telekom titán, Carlos Slim Helú szintén 25 milliárdot bukott, így a harmadik helyre csúszott vissza. (Ő egyébként 2008-ban a Fortune listáját vezette is.)

A legnagyobb lúzerek

Az idei év legnagyobb vesztese, dollárban mérve természetesen, a tavalyi év legnagyobb nyertese. Az indiai Anil Ambani vagyonának 76 százalékát, azaz 32 milliárd dollárt bukott el: cégei, a Reliance Communications telekommunikációs vállalat, az áramtermelő Reliance Power, amely a bombay-i tőzsde legnagyobb részvénykibocsátója volt 2008-ban, és a Reliance Capital pénzügyi vállalatának részvényei összeomlottak. Rajta kívül még 29 indiai milliárdos vesztette el milliárdos státuszát az indiai tőzsde tavalyi 44 százalékos vesztesége, és a rúpia dollárral szembeni 18 százalékos leértékelődés miatt. Így már nem indiában él a legtöbb ázsiai milliárdos, hanem Kínában, szám szerint 28.

Bill Gates 18 milliárd dollárt vesztett
Bill Gates 18 milliárd dollárt vesztett

Az oroszországi milliárdosok közül 55 került le a listáról, vagyis a 2008-as oroszországi milliárdos termés kétharmada. Köztük van például Dmitry Pumpyansky, a nyersanyagban gazdag Urál hegységi mogul, aki 5 milliárd dollárját vesztette el csőgyártó vállalatának 84 százalékos leolvadása következtébe. Vele együtt tűnt el a listáról az orosz Paris Hilton, Anna Anisimova apja, Oroszország legnagyobb bányászati és feldolgozó holdingvállalatának, a Metalloinvest Holding tulajdonosa, aki 3,2 milliárd dollárral lett szegényebb.

Tizenkét hónappal ezelőtt Moszkva volt a világ milliárdosainak fővárosa 74 iparmágnással, míg New Yorkban csak 71 élt. Most azonban az orosz fővárosban 27-re, New Yorkban 55-re apadt a számuk.

A Wall Street gorilláinak fájt, a kokainbárónak nem

A Wall Street gorillái jártak talán a legrosszabbul. Az AIG egykori feje, Maurice Hank Greenbergnek szinte a teljes 1,9 milliárdos vagyonát elvitte a pénzügyi válság, miután a biztosítási óriás bedőlt. Jelenleg Greenbergnek kevesebb mint 100 millió dollárt ér a vagyona. Az egykori Citygroup elnök-vezárigazgatója, Sandy Weill is eltűnt a leggazdagabbak listájáról. Tavaly még 39, milliárdos vagyonnal rendelkező hedge fund - menedzser volt a listán, ebben az évben számuk 28-ra esett vissza, miközben tizenkét magántőke befektető is eltűnt a rangsorból.

656 milliárdos veszített vagyonából a tavalyi év során, 44 viszont gyarapította azt. Ilyen volt például a japán Uniqlo ruhagyártó és kiskereskedelmi vállalat tulajdonosa, Tadashi Yanai, akinek vállalata a legnagyobb piaci részesedéseel rendelkező ruhaipari cég a japán piacon, vagy Guy Laliberte, a Cirque du Soleil alapítója és vezérigazgatója, valamint a hedge fund befektető John Paulson.

Tadashi Yanai nyert a válságon
Tadashi Yanai nyert a válságon

Új milliárdosok is feltűntek az idei év listáján. A harmindcnyolc 'újonc' között van a mexikói Joaquín Guzmán Loera, aki a Forbes szerint Amerika legnagyobb kokain beszállítója, a kínai Wang Chuanfu, akinek a BYD nevű vállalata decemberben kezdett elektromos autókat értékesíteni, valamint az amerikai John Paul Dejoria, aki elárasztotta a világot Paul Mitchell márkájú hajápoló termékeivel és a Patrón nevű ultra prémium tequilával, amelyből több fogy, mint az összes prémium tequila márkából együttvéve.