Bernanke: 2010 már kilábalás éve lehet

2009.03.16. 08:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke szerint az intézmény hibái következtében lett elnyúló, globális válság az 1929-ben, az egyik tanulság az, hogy nem lehet hagyni csődbe jutni óriási bankokat. Ben Bernanke most leginkább attól tart, hogy nincs meg a politikai akarat a pénzügyi rendszer stabilizációjának végig viteléhez.

A kilábalás éve lehet 2010 az amerikai gazdaság számára - mondta Ben Bernanke, a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke vasárnap a CBS televíziónak. Véleménye szerint a recesszió 2009-ben valószínűleg véget ér. Idén még nem fog helyreállni a teljes foglalkoztatottság, de remélhetőleg véget érnek az utóbbi hónapokat jellemző meredek visszaesések.

Az amerikai gazdaság irányításában az elnök mellett a Federal Reserve vezetőjének van a legnagyobb szerepe. A Fed-elnökök, akiknek akár egy félmondata is piacbefolyásoló hatású, általában nem adnak interjút, Bernanke első ízben élt ezzel a lehetőséggel. A 2006 óta a Fed élén álló szakember attól tart leginkább, hogy nincs meg a politikai akarat a pénzügyi rendszer stabilizációjának végig viteléhez. Kétségei vannak, hogy a törvényhozás és a közvélemény továbbra is támogatni fogja a bankrendszer stabilizálását célzó népszerűtlen intézkedéseket, s ennek hiányában a válság szerinte folytatódni fog. "Ebben az esetben nem számolhatunk kilábalással" - szögezte le.

Az amerikai bankrendszer nem mutatja a gyógyulás jeleit, jóllehet az állam már több száz milliárd dollár segéllyel támogatta a pénzintézetek talpra állását. A legfrissebb makrogazdasági adatok romló képről tanúskodnak: a munkanélküliség februárban 25 éves maximumot ért el, a recesszió miatt eddig 4,4 millió munkahely szűnt meg. A ház- és autóvásárlások hónapok óta csökkennek, a termelés zsugorodik.

"A közemberek közül jöttem" - mondta a dél-karolinai otthonában adott interjúban Bernanke, hangsúlyozva, a tévén keresztül közvetlenül szólhat Amerika népéhez. Mint mondta, egyetlen ok miatt aggódik a Wall Street, vagyis a bankvilág sorsa miatt: ami ott történik, az befolyásolja a közemberek életét. Bernanke kifejtette: a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy nincs tartós gazdasági felépülés a pénzügyi rendszer válsága mellett. Véleménye szerint sikerült elkerülni azt a kockázatot, hogy Amerika egy újabb depresszióba jusson.

Az 55 éves szakember szerint az 1913-ban létrehozott Fed volt az az intézmény, amelynek téves lépései miatt globális válság keletkezett az 1929-es recesszióból. Szerinte a Fed akkor két alapvető hibát követett el. Egyrészt a pénzkínálatot hagyta nagyon gyorsan csökkenni, ami deflációt idézett elő, másrészt hagyott csődbe menni több ezer bankot, ami súlyos következményekkel járt a hitelpiacra és a gazdaság öngyógyító képességére nézve.

Bernanke azt mondta: az Egyesült Államok a mostani válságban közel volt egy második depressziós időszakhoz. Kijelentette, hogy felügyelete mellett nem mehet csődbe egyetlen nagybank sem. Mint elmondta, azért nyújtottak többször is segélyt pénzintézeteknek - például az AIG biztosító esetében négyszeri, a Citigroup bankcsoportnál háromszori tőkeinjekció történt -, mert a gazdaság helyzete időközben meggyengült, s ezért a kezdeti stabilizációs lépések nem bizonyultak elegendőnek.