Agresszíven lép a Fed

2009.03.19. 07:34

A Fed lendületet akar adni a jelzálog-hitelezésnek és a lakáspiacnak, ezért 750 milliárd dollár értékben vásárol jelzáloghitel hátterű értékpapírokat. Emellett a hitelpiac egészének élénkítése érdekében 300 milliárd dollárért vesz hosszú lejáratú állampapírokat a következő hat hónapban - derült ki az amerikai jegybank tegnap véget ért kétnapos kamatdöntő ülése után kiadott közleményből. Az alapkamat a várakozásoknak megfelelően maradt 0,25 százalék.

A bank azt is mérlegeli, hogy a lakás-, diák-, autó- és más hitelek kibocsátását közvetetten támogató TALF-programot további pénzügyi eszközök hátteréül is felkínálja. A tőzsde brutális rallyval díjazta a régen várt egyértelmű jelzést arról, hogy jegybank határozottan szembeszáll a gazdaság hanyatlásával.

A döntés előtt a részvényindexek még csökkentek, az államkötvények drágultak, mivel a befekteők nem tudták, hogy bejelentenek-e olyan intézkedéseket, amelyek élénkíthetik a gazdaságot. A részvénybefektetők belefáradtak abba, hogy január óta várnak olyan jelzésekre, amelyek megmutatnák, mit tesz a jegybank a gazdasági kilátások javítása érdekében.

A kereskedők arra számítottak, hogy a Fed vagy ad valamilyen jelzést, vagy nem, ezért inkább a pesszimista forgatókönyv figyelembevételével hozták meg döntéseiket. Abból indultak ki, hogy miért bővítenék tevékenységüket a cégek, ha bizonytalan, hogy el tudják-e adni portékájukat. A kötvénypiacon azonban emelkedtek az árfolyamok, mivel a Fed egyik lehetséges lépése az volt, hogy államkötvényeket vásárol, és az állampapírpiac befektetői megelőlegezték ezt a lépést. Az államkötvényeknek segített az a hír is, hogy a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek februárban januárhoz képest - derült ki a munkaügyi minisztérium tegnap közzétett jelentéséből.

Egy hónappal korábban 0,3 százalékkal nőttek a megélhetés költségei, tehát az infláció alacsony szinten maradt, ami biztosítékot jelent arra, hogy a pénzromlás nem erodálja a kötvényekkel elérhető hozamot. Ugyanakkor az is jó hír, hogy a vártnál nagyobb emelkedésnek köszönhetően az év/éves infláció 1,8 százalék lett. Ez ugyanis belül van azon a sávon, amit a Fed legtöbb döntéshozója megfelelőnek tart. Sokan közülük attól tartottak, hogy defláció alakul ki, ami lenyomja a profitokat, megnehezítve a vállalatoknak adósságuk törlesztését.