Őrizetbe vették Madoff könyvelőjét

2009.03.19. 08:02

Csalás gyanújával őrizetbe vették szerdán Bernard Madoff könyvelőjét, akinek a hatóságok azt vetik a szemére, hogy a csekkek legalapvetőbb ellenőrzését is elmulasztva hozzájárult a több milliárd dolláros csaláshoz.

David Friehling az első ember, akit a Wall Street történetének legnagyobb csalási ügyében őrizetbe vettek, amióta Madoff beismerte bűnösségét. Őrizetbe vétele arra enged következtetni, hogy a kormányzat bíróság elé kívánja állítani a volt befektetési szakember társait, akik a kezére játszottak a csalás kivitelezésében.

Bernard Madoff
Bernard Madoff

Az ügyészek szerint a 49 éves Friehling, aki 1991 és 2008 között volt Madoff auditora, lényegében csak lepecsételte 17 éven át Madoff cégének üzleti könyveit. A hatóságok szerint ha Friehling megfelelően végezte volna a munkáját, kiderül, hogy a cég több tízmillió dollárral tartozik az ügyfeleinek és fizetésképtelen.

"Friehling szemfényvesztő tevékenysége segített azt az illúziót kelteni, hogy Madoff legitim módon fektette be az ügyfelei pénzét" - mondta Lev Dassin ügyész.

Az 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó 70 éves Madoff, a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatója tavaly decemberben vallotta be, hogy évek óta folytatott befektetési üzlete valójában "egy nagy csalás".