Európában lőttek a mesés vezetői bónuszoknak

2009.03.24. 05:54
Egymás után jelentik be az európai pénzintézetek, sőt sok más ágazatba tartozó vállalat is, hogy felfüggesztik a vezetői bónuszprogramokat, illetve esetenként visszafizettetik a már felvett jutalmakat. Az önkéntes felajánlás mögött általában a kormányok nyomása van, amelyek közvetítik a közvélemény elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy például sok pénzintézetnél még most is megkapják a béren felüli mesés juttatásokat a vezetők, miközben a gazdasági válság kiváltó okai a felelőtlenül hitelező bankok voltak.

A holland pénzügyminisztérium a parlamentnek írt levelében közölte, hogy az eddiginél szigorúbb bónuszszabályozást tervez bevezetni azoknál a vállalatoknál, amelyek állami támogatást kaptak pénzügyi gondjaik megoldásához. A tárca kész perre menni, ha úgy látja, hogy másként nem tud gátat szabni az indokolatlanul nagy jutalmaknak, illetve felszólította a központi bankot és a pénzügyi felügyeletet, hogy ellenőrző hatóságként figyeljenek oda ezekre a kifizetésekre.

A Magyarországon is érdekelt ING Groep NV, Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója megelőzte a kormány lépését: a bank 1200 alkalmazottját - köztük 200 felső vezetőjét - szólította fel, hogy fizessék vissza 2008-ban felvett bónuszaikat. A pénzintézet emellett felfüggesztette a 2009-es jutalmak kifizetését, ezekre csak azután térnek vissza, miután 2010-től életbe lép a cégnél az új bónuszrendszer. Az eredmények függvényében annak szabályait fogják alkalmazni visszamenőleges hatállyal. Az ING 10 milliárd eurót kapott tavaly októberben a holland kormánytól.

A Société Générale SA vezetői szintén visszafizetik tavalyi jutalmaikat. Franciaország harmadik legnagyobb bankjának menedzsmentje jobbnak látta önként lépni, miután Nicolas Sarkozy államfő pénteken közölte a bankárokkal, hogy elfogadhatatlannak tartja bónuszaikat és azzal fenyegette meg őket, hogy teljes egészében megtiltja a jutalmazást a banknál, amely korábban 1,7 milliárd euró állami hitelgaranciát kapott. Sarkozy harciasságának a több millió fős csütörtöki franciaországi sztrájk adott hátteret, amelyen a gazdagok adócsökkentése és a munkanélküliség növekedése ellen is tiltakoztak a résztvevők.

Nagy-Britanniában a Vodafone mobiltelefon-szolgáltató befagyasztotta a béreket és megtiltotta a bónuszok kifizetését 10 ezer hazai alkalmazottjának. Néhány héttel korábban jelentették be 500 munkahely megszüntetését, illetve azt az új szabályt, amely szerint az értékesítő munkatársaknak maguknak kell fizetniük autójuk költségeit. A távközlési cég előtt a British Telecom, a Jaguar Land Rover és a Toyota Nagy-Britanniában működő gyára jelentett be fizetéscsökkentéseket, illetve bérbefagyasztásokat.