Hiánycikk a forint Szlovákiában

2009.04.01. 07:35

Bankjainkat elérte a forintmánia címmel a Sme szlovák napilap keddi száma arról tudósít, hogy számos szlovák kereskedelmi bank átmeneti forinthiánnyal küszködik. Ez a furcsa jelenség a szlovák polgárok számára rendkívül kedvező forintárfolyammal függ össze; a mostani 300 forint/euró körüli kurzus ugyanis olyanokat is magyarországi vásárlásra késztet, akik egyébként nem járnak át a déli szomszédhoz.

A lap jó néhány példát felsorol, hogy az egyes bankok mely fiókjai fogytak ki a forintból. A Raiffeisen-lány Tatra Banka pozsonyi és a Dexia (rév)komáromi fiókja volt például híján a magyar fizetőeszköznek. Elsősorban dél-szlovákiai fiókjainkban tapasztaltuk a forint iránti fokozott érdeklődést, ám ugyanez érvényes Pozsonyra és Kassára is - mondta Tatiana Jonáková, az OTP Banka Slovensko szóvivője.

Madarász Gyula, a legnagyobb hazai pénzváltó hálózat, az Exclusive-csoport vezetőjének elmondása szerint a szlovák határ menti váltóhelyeiken hétvégenként a korábbinál lényegesen nagyobb tételben vásárolnak forintot a szlovák bevásárló turisták. Számukra kedvezőbb a magyar váltóhelyeken átváltani az eurót forintra, mint ha Szlovákiában tennék ezt.

Kelecsényi Ernő, az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója szerint az euró szlovákiai bevezetése óta nem tapasztaltak számottevő mértékben növekvő igényt a magyar forint iránt. Ismeretei szerint a határ menti vásárlók inkább a valutaváltó helyek, illetve magyarországi kereskedelmi bankok szolgáltatásait veszik igénybe.