Az IMF szerint azonnal be kellene vezetnünk az eurót

2009.04.06. 10:44
A régió tagországainak fel kellene adni saját valutájukat és a lehető leghamarabb csatlakozniuk kellene az euróövezethez. Az IMF titkos jelentése szerint ezzel sok kockázat szűnik meg és visszaállhatna a bizalom.

A válság sújtotta közép- és kelet-európai országoknak meg kellene fontolniuk az euró azonnali bevezetését anélkül, hogy formálisan csatlakoznának az euróövezethez – derül ki az IMF jelentéséből. Az eurózóna lazíthatna a szabályokon, így a régió tagállamai kvázi tagok lennének, de nem lennének tagjai az Európai Központi Bank döntéshozó testületének.

Az EU számára ez lenne a leghasznosabb, így megszűnnének a felhalmozott devizaadósság miatti problémák, eltűnhetne a bizonytalanság és visszaállna a bizalom – idézi a dokumentumot a Financial Times. Az egy hónappal ezelőtt elkészített titkos IMF-jelentés szerint a régiónak nyújtandó újabb segítség éles politikai vitákat okozna. Ráadásul annak ellenére, hogy a múlt heti G20 csúcsot sikernek értékelték, a keleti régió országainak kihívásai megmaradtak.

Ukrajna és Lettország - két állam, mely már igénybe vette az IMF-hitelt - az elmúlt napokban akadályozta meg a reformokat. Magyarország pedig éppen most próbált olyan kormányt alakítani, mely képes végrehajtani a reformokat – utalt a napilap a magyar belpolitikai eseményekre.

A jelentés az IMF, a Valutaalap és az EBRD egyik kampányához készült, melyben az EU-t próbálták meggyőzni, hogy támogassanak egy régiós-szintű válságkezelő programot. A kampány azonban kudarcot vallott, mert mindkét fél - a régi tagok és a keleti régió is - ellenállással fogadta.

Az IMF egyébként 2,5 százalékos visszaesést jósol a régiónak (beleértve Törökországot is). Az idén 413 milliárd értékű külső adósság jár le, és 84 milliárd dollár értékű folyó mérleg hiányt halmoznak fel.