Soros: Korai még örülni

2009.04.07. 14:28
A magyar származású Soros György szerint a márciusban kezdődött erőteljes emelkedés még nem jelenti a tartós emelkedés kezdetét. Ahhoz ugyanis az amerikai gazdaságnak kellene magára találnia, egyelőre azonban erről szó sincs. A fedezeti alappiac egyik úttörőjének számító Soros viszont bizakodó olyan feltörekvő piaci országokkal kapcsolatban, mint Kína vagy Brazília, ahol akár már az év vége előtt beindulhat a gazdasági növekedés.

A magyar származású dollármilliárdos szerint az Amerikában látható négyhetes részvénypiaci felhúzás még koránt sem jelenti a tartós trendfordulót. A gazdaságban ugyanis még nem láthatók a feléledés jelei - írja a Bloomberg.

A fedezeti alappiac egyik úttörőjének számító Soros szerint az amerikai gazdaság továbbra is mélyrepülésben van, és fennáll a veszélye annak, hogy Amerika depresszióba esik. A befektető azonban az interjúban dicsérte az Obama-adminisztrációt, hiszen az minden téren megpróbál a lehetőséghez mérten mindent megtenni, ez pedig leginkább a bankok újratőkésítésénél, és a jelzálogpiac felélesztésében mutatkozik meg leginkább.

Egy hónapja minden szép

Az S&P vezető amerikai tőzsdeindex március 9-e óta 24 százalékot emelkedett a befektetők optimista hangulatának köszönhetően, egyre többen hittek ugyanis a kormányzati csomag gazdaságélénkítő hatásában, ami a 16 hónapja tartó recesszió végét jelentheti.

Tegnap viszont megszakadt az öt napos ralli, mivel felerősödtek azok a hangok, amik szerint a bankmentő csomag mégsem lesz annyira hatásos, valamint a hitelezési veszteségek még az 1929-32-es válságnál is nagyobb méreteket ölthetnek.

Soros most is kiemelte, hogy az amerikai gazdaság felépülését a toxikus eszközök akadályozhatják, a helyzeten pedig véleménye szerint csak súlyosbít a piaci értékelésnél rugalmasabb értékelési módszer engedélyezése. A bankok mérlegében még mindig ott vannak a rossz eszközök, amiket a likviditási nehézségek miatt nagyon nehéz beértékelni, a bizonytalanság fennmaradásával összhangban pedig nem indulhat meg a hitelezés - véli Soros. Éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy mekkora veszteségleírásokra kényszerülhet még a bankszektor, a befektető becslése szerint ez akár 1500 milliárd dollárt is jelenthet.

A szabályozói könnyítésekkel a "zombi bankok" továbbra is fennmaradhatnak, igaz, hogy a lassan már mumusnak tekintett bankállamosításokra nem kerül sor, azonban ezzel még nem kerültünk közelebb a megoldáshoz - tette hozzá Soros György. Véleménye szerint egy nyakatekert államosításnak azonban mégiscsak szemtanúi vagyunk, hiszen az állam a bankok kisegítésével a mérlegeikben fennálló hiányt vásárolja fel, miközben ha a bankoknak már jól megy majd a soruk, akkor abból az állam nem részesedik.

A fedezeti alapokat a múlt héten a G20-as csúcstalálkozón nevezték elsőként a pénzügyi rendszer szempontjából meghatározó szereplőnek, a bejelentett intézkedések szerint a későbbiekben sokkal nagyobb figyelmet kaphat a szektor. Ezt erősítik meg az amerikai pénzügyminiszter korábbi szavai is, miszerint szövetségi felügyelet alá akarják helyezni a fedezeti alapokat, magántőke társaságokat és a derivatív piacokat. Soros szerint azok a fedezeti alap szereplők, akik korábban túlságosan nagy kockázatokat vállaltak, azok a válságban már kihullottak, vagy nagyon meggyengültek, tehát olyan nagy tragédiát nem okozhat az a tény, hogy mostantól a piaci szereplőknek több nyomtatványt kell kitölteniük.

Kína, Brazíia lesz a húzóerő

A Bloombergnek adott interjújában Soros hasonlóan a korábbi felszólalásaihoz optimistán nyilatkozott a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. Véleménye szerint a kínai gazdaság már 2009 vége előtt elindulhat az emelkedő pályán, hiszen a kormány által bejelentett csomag igen meggyőző, a jövőben pedig nem elképzelhetetlen, hogy további összegeket öl a kínai vezetés gazdaság felélesztésére. Soros szerint a legfőbb érv az ország mellett, hogy nincsen demokrácia, a vezetők pedig tudják, hogy a túlélésükhöz elengedhetetlen a gazdasági növekedés emelése, illetve szociális biztonság fenntartása.

Kína gazdaságával karöltve pedig még meglehetősen korán magára találhat Brazília is, hiszen a magas nyersanyagigényéről híres Kína magával húzhatja a fő nyersanyag-kitermelő országokat. Brazília esetében a vasércet és a szójababot érdemes megemlíteni, mint kitörési lehetőséget.