Jobb partner lenne az OTP-nek az EBRD

2009.04.08. 07:39
A múlt héten az állam feltőkésítette az FHB-t, és elvi lehetőség van arra, hogy az OTP is hasonló útra lépjen, annak ellenére, hogy a bank - mint vezetői többször hangsúlyozták - nem szorul friss tőkére. Elemzők szerint sz EBRD szerepvállalása jobb hír lenne.

Az FHB esetében megismert konstrukcióban az állam elsőbbségi részvényeket jegyzett valamivel a sajáttőke-érték feletti áron, amelyekre a bank előre fixált mértékű osztalékot fizet - csökkentve az esélyét, hogy a törzsrészvényekre is jusson osztalék. Öt év múlva az állam visszakérheti a pénzét, a bank viszont hamarabb is dönthet a visszafizetés mellett.

Egy hasonló jellegű állami szerepvállalás meglepő lenne az OTP esetében, mivel a bank vezetése eddig mereven elutasította azt, és negatív üzenete lenne, hogy mégis igénybe kell venni - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője, aki épp ezért valószínűtlennek tartja az állami tőkeemelést. Sokkal valószínűbb szerinte az EBRD szerepvállalása, és ezt pozitívabban is fogadná a piac. Erre a célra ott van az OTP tíz százalék feletti sajátrészvény-csomagja, Herczenik szerint jó eséllyel ez kerülhet az EBRD-hez.

Ez erősítené a bank tőkeellátottságát és emellett nem lenne hígító hatása. Amennyiben az állami tőkeemelés valósul meg, akkor nagyon fontos szempont, hogy ne hígítsa a részvénytőkét. Az osztalék esetleges elmaradása viszont nem okozna problémát: a bank 2007 után sem fizetett, most sem fog, az OTP nem osztalék-, hanem növekedési papír, még akkor is, ha ez a kifejezés az idén kicsit furcsán cseng. Újabb kérdés, hogy milyen beleszólást kérne az állam az OTP irányításába, és mennyire nyirbálnák meg - mint az FHB esetében - a bónuszokat.

Ezek a kérdések ismét csökkentik a valószínűségét, hogy az OTP él az állami tőke lehetőségével. Az EBRD beszállásának viszont két pozitívuma is lenne, nemcsak a magyar bankrendszert stabilizálná, hanem likviditást is pumpálna a magyar gazdaságba, ami egybevág az unió programjával. Az OTP szempontjából az is kedvező lenne, hogy az EBRD stabil tulajdonos és hogy az OTP bázisországában csatornáznak be újabb pénzeket - vélekedett Herczenik.

Nem tartaná negatívnak az állami szerepvállalást Vágó Attila, a Concorde elemzője, szerinte a tőkemegfelelési mutató javítása és a bank tőkehelyzetének stabilizálása inkább pozitív fejlemény lenne. Az osztalék elmaradása Vágó szerint is marginális kérdés, a volatilis piacon az árfolyamváltozáshoz képest elhanyagolható egy-kétszáz forintnyi kifizetés.

Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő portfóliómenedzsere utalt arra, hogy az FHB-ban nem volt egyértelmű reakció az állami szerepvállalásra: a bejelentés napján esett ugyan a papír árfolyama, de azóta lényegében ugyanott van, mint a hír előtt. Az OTP esetében azonban nagyobb hullámokat keltene egy ilyen bejelentés, mivel jóval többen érdekeltek benne. Hamar szerint is elsősorban a menedzsmentjogok és a hígítás kérdése határozza meg, hogy milyen lenne egy ilyen lépés megítélése, de a piac inkább az EBRD szerepvállalására számít, az állami tőkeemelés mindenképpen meglepő lenne.