Mégsem jön Magyarországra a Starbucks?

2009.04.08. 07:36

Ma nyitja meg első üzletét Lengyelországban a világ legnagyobb kávézólánca, az amerikai Starbucks. Az első kávézó az 1,7 milliós fővárosba, Varsóba települ, egy hét múlva ezt újabb üzletnyitás követi a nyugati országrészben lévő Wroclawban.

A 2008. januári cseh piacra lépést követően Lengyelország lesz a Starbucks második kelet-közép-európai célpontja, s a kávézó hosszú távúra tervezi jelenlétét az országban.

A cég vegyesvállalat formájában bonyolítja üzleteit, s ehhez az American Restaurants Holdingsot (AmRest), a KFC, a Pizza Hut és a Burger King kelet-közép-európai értékesítőjét választotta partneréül. A jelenleg a világ 43 országában jelen lévő Starbucks a múlt év elején még további expanziót hirdetett meg a régióban, s többek közt Magyarország és Románia is szerepelt a tervek közt.

A világgazdasági válság eszkalálódásával azonban megváltozott a forgatókönyv: az Egyesült Államokban 200 helyett 140, külföldön pedig 270 helyett 170 új kávézót tervez a vállalat, amely számos üzletének bezárására kényszerül, így pedig a magyarországi nyitás is kétségessé vált.