Egyre jobban bíznak egymásban a bankok

2009.04.15. 07:35
Gyorsuló ütemben csökken a legjelentősebb bankközi kamatmutató, a Libor, ami a hitelezés beindulására enged következtetni.

Kedden már csak 1,12 százalékon állt a három hónapos Libor, 0,2 százalékponttal alacsonyabban, mint egy hónappal korábban. Szakértők ráadásul úgy számolnak, tovább csökken a londoni bankközi dollárkamatokat mérő mutató értéke, és vannak, akik azt is elképzelhetőnek tartják, hogy júniusig 1 százalék alá esik értéke.

A Libor csökkenése egyrészt betudható az amerikai alapkamat csökkenésének, de az is kiolvasható belőle, hogy végre megindult a bankok egymás közötti hitelezése. "Pár hónapja senkinek sem szívesen adtál kölcsön, hisz nem tudhattad, három hónap múlva még a piacon lesz-e az adott bank, mostanra azonban enyhült a helyzet, ennek a veszélye jelentősen csökkent" - nyilatkozta a Bloombergnek az RBC szakértője. (A Libor mértéke azért különösen jelentős, mert szinte minden dolláralapú hitelügylet kamata ehhez igazodik, az angol bankszövetség szerint 360 ezer milliárd dollárnyi kölcsönügylet feltételeit határozzák meg ez alapján.)

Jelentősen csökkent az Fed-alapkamat és a Libor közötti rés is: míg a legsötétebb októberi napokban ez 3,32 százalékon állt, addig mostanra a Lehman-csőd előtti szintre, 0,87 százalékra esett a két mutató közötti távolság. A bankok hitelkihelyezési hajlandóságát mérő Libor-OIS spread is jelentősen csökkent, jelenleg 0,9 százalékon áll, ami azonban még mindig elég magas. Alan Greenspan volt Fed-elnök szerint akkor tér majd vissza a piac a normális kerékvágásba, ha ez a mutató 0,25 százalékra esik.