Már Szlovákiába se megy a tőke

2009.04.22. 07:18
Idén az első negyedévben 7,8 millió euró külföldi működőtőke érkezett Szlovákiába, bő 92 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - derül ki az illetékes állami ügynökség adataiból. Egyes kormánypárti képviselők ennek ellenére olyan törvénymódosítást szorgalmaznak, amely elriaszthatja a külföldi üzletláncokat is.

A szlovák kormánykoalíció két parlamenti képviseloje korlátozni szeretné a nagyobb üzletláncok haszonkulcsát.A Robert Fico vezette Smer és a Vladimír Meciar irányította HZDS egy-egy parlamenti képviselője az ártörvényt úgy módosítaná, hogy azok a kiskereskedelmi üzletláncok, amelyeknek az elozo üzleti évben az éves forgalma meghaladta az 50 millió eurót, az élelmiszertermékek forgalmazása során ne alkalmazhassanak 20 százaléknál magasabb haszonrátát.

A benyújtott törvénytervezettel azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedelmi üzletláncok ne ruházzák át költségeiket az élelmiszeripari
termékeket szállító partnereikre, továbbá hogy a társaságok a beszállítóikkal ne fizettessenek úgynevezett polcpénzt.

A törvénytervezet által érintett egyik szlovák üzletlánc, a Jednota
elküldte állásfoglalását, amely szerint a képviselői indítvány alkotmányellenes, korlátozza a kereskedelem szabadságát,
ráadásul kivitelezhetetlen. A törvénytervezet, ha elfogadják, főleg
a külföldi gyökerű üzletláncokat érintené (Tesco, Billa, Metro, Lidl), mivel ezek forgalma lépi túl az évi 50 millió eurót.

A képviselői indítvány csak rontaná Szlovákia vonzerejét a külföldi beruházók körében, miközben már így is látványosan zuhant a külföldi muködotoke beáramlása. A külföldi beruházásokért felelős szlovák állami ügynökség, a Sario keddi adata szerint az ország 2008 első negyedévéhez viszonyítva 2009 első negyedében 92,4 százalékkal
kevesebb külföldi működőtőkét tudott becsalogatni: tavaly 103 millió eurót, az idén viszont csak 7,8 millió eurót.