Oroszország a gödör fenekén?

2009.04.22. 07:17
Oroszországban azon vitatkoznak a politikusok és a szakemberek, hogy elérte-e már a mélypontját a gazdasági visszaesés, miután egyes adatok így is, úgy is értelmezhetők.

Az ipari termelés például a statisztikai hivatal tegnapi jelentése szerint 14,3 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest és 14,6 százalékkal 2008 utolsó negyedéhez képest. Januárban 16, februárban 13,3, márciusban 13,7 százalék volt a visszaesés.

Ugyanakkor havi összevetésben februárban 6,4, márciusban 11 százalékkal bővült az ipari termelés. Az építőipari termelés 19,3 százalékkal zuhant január-márciusban, februárban viszont - az év hagyományosan legrosszabb hónapjában - megugrottak a lakásépítések és az első negyedévben a befejezett lakások mennyisége 2,4 százalékkal, 10,4 millió négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Rossz hír, hogy az első negyedévben a földgázkitermelés az egy évvel korábbinak csak 85,3 százalékát érte el, viszont a gázárakat hosszabb távon befolyásoló olajárak az elmúlt hetekben emelkedtek és kiszámíthatóvá teszi a bevételeket a rubel árfolyamának stabilizálódása.A munkanélküliségi ráta egyértelműen rosszul alakul: a februári 8,5 százalékról 9,5-re kúszott fel márciusban, ami kilencéves csúcs.

Az első negyedévben összesen 1,8 millió orosz vesztette el az állását. Ráadásul márciusban februárhoz képest 8,3 százalékkal, hároméves csúcsra nőtt a visszatartott bérek összege. Az 1998-as valutaválság idején tömeges tiltakozási hullámot váltott ki a ki nem fizetett bérek magas állománya. Az állam adóbevételei éves összehasonlításban 9,2 százalékkal csökkentek az első negyedévben, a regionális büdzsék 11,4 százalékkal lettek soványabbak. Nem jó hír az sem, hogy a hivatalos fogyasztói kosár értéke 7,3 százalékkal, 7481 rubelre nőtt.

Mindezt elemzők úgy értékelik, hogy az orosz gazdaság elérhette a mélypontot és most a gödör fenekén ücsörög. Áprilisban minden bizonnyal ott is marad és felfelé vezető útja nem lesz gyors. Szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 12 százalék fölé emelkedhet az év végére, ami fékezi a fogyasztást. A GDP a kormány várakozásai szerint 2,2 százalékkal zsugorodhat 2009-ben, ám nemzetközi szervezetek ennek dupláját jósolják.