Pánikolnak a befektetők a járvány miatt

2009.04.27. 12:03 Módosítva: 2009.04.27. 12:03
A sertésinfluenza járvány mexikói kirobbanása visszavetheti a turizmust, a bevásárlóturisták is otthon maradnak – mindez késlelteti a recesszióból való kilábalást. Az egész világon esnek a légitársaságok és élelmiszeripari cégek részvényei, húspiaci korlátozásokat sürgetnek. A befektetőkben még élénken él a SARS-járvány emléke.

A dollár és a mexikói peso gyengült a többi devizához képest. Az olaj ára esett, és az ázsiai tőzsdék is gyengélkedtek a járvány mexikói kirobbanása nyomán. A hongkongi tőzsde 2,74 százalékos mínuszban zárt, a Nikkeinek sikerült pluszban maradnia 0,21 százalékot emelkedett. Az ABN Amro Bank szingapúri részlegének elemzője szerint a befektetőkben még túl élénken él a 2003-as SARS-járvány, mely 774 embert ölt meg és 8098-at fertőzött meg világszerte. Akkor is a légitársaságok papírjait adták el, és a gyógyszergyártók és biztosítók papírjait vették – írja a Bloomberg.

000T TRDV500685

Az ázsiai tőzsdéken a légitársaságok és az élelmiszeripari cégek estek a legnagyobbat. A Korean Air Lines 7,4 százalékot, a China Southern Airlines 14 százalékot, a Japan Airlines 4 százalékot esett. A kínai Yurun Food Group, az ország legnagyobb élelmiszeripari cége 8,8 százalékot zuhant, Japán két legnagyobb utazási irodája, a H.I.S. és a Kinki Nippon Tourist pedig 10, illetve 8,6 százalékot. A japán Chugai Pharmaceutical, a Tamiflu nevű ellenszer gyártója azonban 14 százalékos pluszban zárta a kereskedést, a kínai China Animal Husbandry Industry papírja – e cég állatoknak készít vakcinát – pedig 10 százalékkal emelkedett.

Az európai tőzsdéket is visszavetette a járvány, az állampapírok értéke azonban emelkedett. Az Air france-KLM 7,6 százalékot, a British Airways 7,9 százalékot esett. A gyógyszergyárak részvényeinek értéke azonban emelkedett, a Roche AG például 3,7 százalékkal, a GlaxoSmithKline 2,6 százalékkal, a Sanofi-Aventis 0,7 százalékkal.

Inkább nem utazunk

Több amerikai légitársaság jelezte, hogy az utasok már aggódnak, biztonságos-e Mexikóba utazni. Tömeges lemondások azonban még nincsenek. A légitársaságok többsége lehetővé teszi az utasoknak, hogy külön díj megfizetése nélkül cseréljék jegyüket.

Több ázsiai országban – például Hongkongban, Taivanon – jelezték, hogy a Mexikóból érkező lázas utasokat visszafordítják. Európában egyelőre nincsenek utazási korlátozások.

Azt azonban még túl korai lenne megmondani, hogy a járvány mennyire veti vissza a Mexikóba irányuló utazásokat – írja a Wall Street Journal. A 2003-as SARS vírusnál sem lehetett egyértelműen kimutatni, hogy a turizmus visszaesése a járványnak volt-e köszönhető, mert a kirobbanása egybeesett az iraki háború kezdetével és a gazdasági visszaeséssel.

A mexikói turizmus a gazdasági válság miatt már amúgy is csökken. További esés azonban megroppanthatja a mexikói gazdaságot, melynek – az olaj után – egyik legnagyobb bevételi forrása a turizmus. A WHO és a CDC (Betegségfelügyeletei és Megelőzési Központ) egyébként még nem korlátozza a beutazást egyetlen régióba sem.

Félnek a hústól

Itthon nincs kockázat

Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége. Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére.

A másik legjobban érintett ágazat természetesen a sertéstenyésztés. Az amerikai sertéstenyésztők máris megkezdték a kampányt az amúgy is gyengélkedő piacon, hogy fenntartsák a keresletet a sertéshús iránt.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés állatról emberre terjednek, Kína és Oroszország felfüggesztette a sertés és a sertéshús behozatalát Mexikóból három amerikai államból, és kilenc Latin-Amerikai országból. Az amerikai sertésszövetség még vasárnap kiadott egy közleményt, melyben kijelentik, biztonságos sertéshúst enni.

A sertésinfluenza miatt összeomolhat a piac, mely már amúgy is jelentősen visszaesett a válság miatt. Tavaly februárhoz képest az idén 13 százalékkal kevesebbet sertést adtak el az USA-ban – idézi a WSJ a gazdasági minisztérium adatait.