Óriási bajban az USA

2009.04.29. 15:55
2009 első negyedévében 6,1 százalékkal zsugorodott az USA GDP-je, ami jókora negatív meglepetést okozott, mivel az elemzők -4,6 százalék körüli értékre számítottak. A január-márciusi időszak további jelentős lassulást hozott, bár néhány frissen megjelent makrogazdasági adat alapján egyre többen bíztak abban, hogy a válság már elérte a mélypontját. A háztartásokat ért óriási vagyonveszteség és munkanélküliek számának emelkedése ellenére a fogyasztók többet költöttek ugyan, de a vállalatok kevesebb új terméket gyártottak, így nem meglepő, hogy beruházásra is kevesebb jutott.

Ilyen rossz adatok több, mint 60 éve nem láttak napvilágot: 1947 óta egyszer sem volt példa arra, hogy két egymást követő negyedévben 4 százalék feletti visszaesésről tettek jelentést. Arra szintén évtizedek (pontosan 1975) óta nem volt példa, hogy három egymást követő negyedévben csökkenjen az Egyesült Államok bruttó hazai terméke.

2008-ban még átlagosan 1,3 százalékkal bővült az amerikai GDP, idén azonban -2,8, jövőre pedig 0,0 százalékos lehet a növekedés üteme - derül ki az IMF legfrissebb prognózisából. (Az intézet januári becslése még -1,2, illetve -1,6 százalékos értékekről szólt). Ilyen gyenge teljesítményt legutóbb a II. Világháború után nyújtott az USA, 1946-ban például 11 százalékos volt a visszaesés.

Több fogyasztás, kevesebb beruházás

A lakossági fogyasztás dinamikája az ingatlan- és munakerőpiaci folyamatok tartós gyengesége, valamint a meglevő pénzpiaci problémák ellenére 2,2 százalékkal emelkedett (az előző két negyedévben 4 százalékkal csökkent), míg az elemzők -0,9 százalék körüli értékre számítottak. (Évesített negyedéves alapon tartós cikkekre 9,4, nem tartós cikkekre 1,3, szolgáltatásokra pedig 1,5 százalékkal költöttek többet az amerikai fogyasztók, mint az október-decemberi időszakban.)

Közben a vállalatok 37,9 százalékkal kevesebbet fordítottak beruházásra, mint 2008 utolsó negyedévében. A különböző berendezés- és szoftverfejlesztések 33,8 százalékkal estek vissza, ami több mint 50 éves negatív rekordnak számít.


Bár a válság az amerikai ingatlanszektorban robbant ki, a kereslet hónapok óta világszerte gyengül, ami miatt 2009 első negyedévében nem csak, hogy kevesebbet költöttek beruházásra, 30 százalékkal kevesebb terméket és szolgáltatást exportáltak az amerikai vállalatok. Ekkora veszteség az elmúlt 40 évben egyszer sem érte az amerikai exportszektort, különösen az Európából és a Japánból érkező megrendelések száma esett vissza. Közben az importvolumen is jelentősen (34.1%, 34 éves rekord) csökkent, jövedelmi helyzetük romlása miatt ugyanis a háztartások és a vállalatok sem tudják tartani a korábbi fogyasztási szintet.


Messze van még a felívelés

A részletes adatok egyértelműen arra utalnak, hogy az ingatlanpiacról kiindult válság a gazdaság valamennyi szegmensében jelentős károkat okoz, a kilábalás pedig valószínűleg igen lassú lesz. Bár a korábbi előrejelzések szerint a második negyedévben a gazdaság más visszatérhet a gazdaság a növekedés útjára, könnyen elképzelhető, hogy a ma napvilágot látott adatok alapján még változni fognak az előrejelzések. 2009 második negyedévére 1,5-1,7 százalék körüli visszaesést jósolnak az elemzők, abban bízva, hogy akkor már valamelyest érezhetőek lesznek a 787 milliárdos gazdaságélénkítő csomagban szereplő intézkedések (adócsökkentések, lakáskedvezmények, infrastruktúra-fejlesztő projektek) hatásai.

Abban biztosak lehetünk, hogy amíg ilyen rossz hírek érkeznek az amerikai gazdaság felől, addig mind Obama mind a Fed mindent meg fog tenni a gazdasági károk enyhítése és a gazdaság élénkítése érdekében. A borús kilátások ellenére ma este valószínűleg nem jelent be újabb likviditásfokozó intézkedést a Fed és irányadó rátáját is változatlanul (0.00 - 0.25%) hagyja.

Bár az adatok jóval gyengébbek lettek a vártnák, a dollár nem gyengült az euróval szemben. Az euro/dollár jegyzések jelenleg 1.3240 körüli szinten mozognak.

A piacot nem rázta meg az adat

Bár Európában a DAX kicsit visszajött a hírre, az amerikai határidős indexek sem reagáltak eséssel, ami mindenképpen jó jel. A Dow futures 60, az S&P futures 7, a Nasdaq futures pedig 10 pontos pluszban tartózkodik a piacnyitást megelőzően. Ahogy a sertésinfluenza, úgy a ma délutáni, vártnál jóval rosszabb adat sem tudta megtörni a piac erejét (eddig legalábbis), a befektetőken ugyanis változatlanul erős a hit, hogy a nehezén már túljutottunk.