Kiállnak a nagybankok magyar fiókjaik mellett

2009.05.20. 21:46 Módosítva: 2009.05.20. 21:53
Az Európai Bizottság brüsszeli találkozója után a Magyarországon is jelen lévő hat külföldi nagybank vállalta, hogy segíti a magyar leányvállalatait a pénzügyi válság átvészelésében. A korábbi jelentős befektetések mellett újakra is készülnek.

Megerősítette a Magyarországon jelen lévő hat legnagyobb külföldi bank szerdán azt a vállalását, hogy megteszik a szükséges lépéseket az itteni leányvállalataik támogatására, jelentette be az Európai Bizottság a bankok képviselőienk brüsszeli találkozója után. A megállapodást az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is üdvözli.

A Bayerische Landesbank, az Erste Group Bank AG, az Intesa SanPaolo, a KBC Group, a Raiffeisen International Bank Holding és a UniCredit Bank Austria AG közös nyilatkozatban szögezték le, hogy továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek magyarországi fiókjaiknak, és körültekintő tőkehozzáférést is biztosítanak számukra.

Hozzátették, hogy ehhez szükséges intézkedéseiket kellő időben kidolgozzák, figyelembe véve a mindenkori pénzügyi körülményeket. A magyar leányvállalatok részéről további tőkeigény merülhet majd fel, ezt szükség esetén kielégítik, derül ki a közös dokumentumból.

A nyilatkozatban egyúttal üdvözölték, hogy a PSZÁF, az MNB, az IMF és a brüsszeli bizottság együttes elemzése szerint jelenleg valamennyi magyarországi bank jó pénzügyi kondícióban van, és külföldi anyabankjaik eddig felelősen viselkedtek. Jelezték, tisztában vannak azzal, hogy a makrogazdasági program sikere és a pénzügyi mérleg rövid távú fenntarthatósága a bankok szerepvállalásától is függ.

A nyilatkozatban hangoztatták, hogy a magyar gazdasági átalakulásban eddig is a hosszú távú növekedési kilátásokba vetett bizalom jegyében vettek részt. Jelentős befektetéseket valósítottak meg az országban, és emellett továbbra is elkötelezettek.

A pénzintézetek leszögezték, hogy készen állnak arra is, hogy a bankokkal kapcsolatos nyomáspróba (azaz stressz-teszt) eredményeit közösen, illetve a magyar hatóságokkal kétoldalú formában is megvitassák, és e tárgyalások alapján szükség estén újabb lépésekről állapodjanak meg.

Az Európai Bizottság azt tette hozzá közleményében, hogy mindezek a vállalások segítenek a magyar bankrendszernek a pénzügyi válság viharainak sikeresebb kivédésében, a befektetői bizalom növelésében, illetve abban, hogy a gazdaság visszatérjen a nagyütemű növekedés pályájára.