Kifut az időből a GM

2009.05.20. 07:43

Mindössze tíz napja maradt a Genereal Motors Corp.-nak (GM) arra, hogy teljesítse a kormány elvárásait, s így megszerezze a működéséhez szükséges kedvezményes állami kölcsönt, ám szakértők szerint ez az idő már nem elegendő.

A százéves múltra visszatekintő autógyártó tíz hónapja tartó átszervezési erőfeszítései ellenére szinte bizonyosan csődvédelem alá kerül. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy nem sikerült megegyezni a társaság hitelezőivel, akik 27 milliárd dolláros követelésük elengedése fejében többségi tulajdont akarnak szerezni az átalakulás nyomán létrejövő kisebb vállalatban. A GM 10 százalékot ajánlott nekik, miután az állam hiteleiért 50-et, a szakszervezetek pedig 40-et kapnának azért, hogy lemondanak a vállalat nyugdíjasainak egészségügyi alapját megillető 20 milliárdos céges támogatás feléről.

További elvarratlan szál az autókereskedők ügye: a szakszervezetek és az érintettek hevesen ellenzik azt a tervet, amely szerint a vállalat 6000 viszonteladójának csaknem negyedétől megválnának. Ha a június 1-jei határidő lejártával bekövetkezik a csőd, az nagyobbat fog szólni, mint a Chrysler egy hónappal korábbi bedőlése, ugyanis a GM lényegesen nagyobb vállalat, amelynek ügyeit nem lehet gyorsan elrendezni. A cégvezetés szerint a társaság részvényeinek értéke gyakorlatilag nullára, két dollárcent alá süllyedne - hétfőn 1,18 dolláron forogtak a GM-papírok.