Lettország megmenekült az államcsődtől

2009.06.12. 09:29 Módosítva: 2009.06.12. 09:31
A lett kormány csütörtök este állapodott meg az 500 millió lat (1 milliárd dollár) értékű megszorító csomag részleteiről, amely az állami kiadásokat 10 százalékkal fogja vissza. Valdis Dombrovskis miniszterelnök a döntést követően úgy nyilatkozott, hogy Lettország ennek köszönhetően megmenekült az államcsődtől.

A kormányzat megszorító intézkedései többek között 20 százalékos közalkalmazotti bércsökkentést és 10 százalékos nyugdíjcsökkentést tartalmaz. A költségvetés módosító javaslatairól (amitől a kormány 500 millió latos megtakarítást remél) a parlament június 17-én szavaz, és ezt követően szabaddá válhat az út a nemzetközi hitel következő részlete előtt - írja a Bloomberg.

A megállapodásnak köszönhetően Lettország valóban elkerülte a csődöt - nyilatkozta Valdis Dombrovskis a megszorításokkal kapcsolatban. Az ötpárti koalíciót vezető miniszterelnök hozzátette, hogy a kormányzat arra törekszik, hogy mielőbb életbe lépjenek a módosító javaslatok. Dombrovskis elismerte, hogy a kiadáscsökkentő lépések nagyon népszerűtlenek és szinte minden területet érintenek, de más alternatívák sokkal rosszabbak meglátása szerint. A koalíciós kormány el akarja kerülni az adók emelését, mivel az károsan érinti az üzleti szektort - fűzte hozzá.

Mint ismeretes a nemzetközi intézmények akkor hajlandóak utalni a hitel következő részletét, ha Lettország végrehajtja a megszorító lépéseket. Almunia a héten a miniszterelnökkel történő egyeztetést követően azt mondta, hogy a kormány deficitcsökkentő lépéseket kell keresztülvigyen idén és jövőre.

A Danske Bank elemzői reggeli piaci jelentésükben megjegyzik, hogy Lettországnak sikerült 15 millió lat értékben 1 hónapos kincstárjegyeket értékesítenie, 13,5 százalékos hozam mellett.