Vészesen eladósodott a Tesco

2009.06.22. 07:29 Módosítva: 2009.06.22. 07:29

Az egy évtizedes nemzetközi terjeszkedés rekordmagasságba lökte a brit Tesco Plc. kiskereskedelmi áruházlánc adósságát, ami veszélyezteti a vállalat hitelminősítését és elfordíthatja a cégtől a kötvényalapok kezelőit - írta a Bloomberg.

Az elmúlt napokban 9,6 milliárd fontra (15,6 milliárd dollár) nőtt a társaság hitelállománya és a társaság újabb 431 millió font értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyek fedezetéül kereskedelmi ingatlanai szolgálnak. A Tesco február 28-án zárult üzleti évében a cég kölcsönei 3,96-szorosan meghaladták az EBITDA-nyereséget, ami 1988 óta a legmagasabb arány.

prn451

Májusban a Moody's hitelminősítő negatívra rontotta a társaság adósságaira adott A3 minősítése kilátásait. Bradley Mitchell, a Royal London Asset Management kereskedője húszéves gyakorlatát megváltoztatva már nem tart az alap portfóliójában Tesco-papírokat, mert - mind mondja - a cég részvényeinek értéke nem fejezi ki a hipermarketlánc működésének valódi kockázatát.

A Tesco sosem jutott el odáig, hogy készpénzt termelt volna - teszi hozzá. Minden év végén nagyobb volt az adóssága, mint az év elején. Ezzel szemben Laurie McIlwee, a vállalat pénzügyi igazgatója hangsúlyozza, hogy a vállalat idén és jövőre egymilliárd fonttal mérsékli nettó adósságállományát.