Kaphat még egy pofont a világgazdaság

2009.06.23. 12:03 Módosítva: 2009.06.23. 12:19
A túlságosan gyorsan növekvő olajár, valamint a hosszú lejáratú kamatok felfelé kúszása elfojthatja a fellendülés beindulását – nyilatkozta a CNBC-nek Nouriel Roubini. A pesszimista jóslatairól híres, a nemzetközi sajtó által Dr. Balsorsnak nevezett professzor ismét hangsúlyozta, hogy a W-alakú recesszió kialakulásának kockázata egyre nagyobb.

Egy W-alakú recesszió bekövetkezésének kockázatát látom, és elképzelhető, hogy a következő év végén szembesülhetünk bele – mondta Roubini az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Az RGEMonitor elemzőcég elnöke úgy véli, hogy amennyiben az év végéig 100 dollárra emelkedik az olaj hordónkénti ára, az egy újabb negatív sokkot jelenthet a gazdaságnak. A közgazdász professzor két másik veszélyforrásra is emlékeztetett: a hosszú lejáratú állampapírhozamok emelkedése és az óriásira duzzadt költségvetési hiányok kockázatáról sem szabad megfeledkeznünk - számol be a Portfolio.hu.

Az EKB elnöke is óvatos

Ismeretlen vizeken evezünk és továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy váratlanul turbulens pénzügyi időszak köszönt ránk – fejtette ki Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke egy tegnapi madridi konferencián. A jegybankelnök szerint ez meggátolhatja a gazdaság fellendülését. Trichet ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy megjelentek az első jelek, amik arra utalnak, hogy a gazdasági visszaesés üteme mérséklődött.

Jelenleg is a visszaesés szakaszában állunk, és ez a globális visszaesés a második világháború óta a legnagyobb – tette hozzá Trichet. Az EKB legutóbb a hónap elején vágta vissza az euróövezet növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az EKB elemzőstábja szerint idén 5,1-4,5 százalékos lehet a gazdasági visszaesés, jövőre pedig 0,4 százalékos növekedés következhet, de nem kizárt az 1 százalékos további zsugorodás sem. (A márciusi prognózisban még -3,2- -2,2, illetve -0,7 -0,7 százalékos értékek szerepeltek).

A minap Roubini a Taipei Times hasábjain kiemelte, hogy a fejlett gazdaságok hosszú lejáratú állampapírhozamaiban tapasztalt emelkedés részben egy természetes korrekciónak nevezhető (mivel a befektetők kezdik beárazni a fellendülés folyamatát), másrészt viszont aggodalomra okot adó tényezővel is magyarázható, mégpedig a hatalmas költségvetési hiányok esetleges negatív hatásával.

Jelentős piaci korrekcióra lehet számítani és a makrogazdasági adatok is negatív meglepetéssel fognak szolgálni a közeljövőben – mondta a hírcsatornának nyilatkozva Roubini, aki szerint az amerikai munkanélküliségi ráta a következő hónapokban a 11 százalékot is elérheti, Európában 10 százalékig emelkedhet az állástalanok aránya.

Nouriel Roubini vasárnapi cikkében azt írta, hogy a depresszió (deflációval, vagyis áreséssel együtt járó gazdasági visszaesés, stagnálás) közeli állapot bekövetkezésének kockázata mérséklődött, a kilábalás év végi megindulásának esélye egyre növekszik és a kockázati étvágy is javul. A megmondó professzor azonban figyelmeztet, hogy fenntarthatatlan tényezők is jelen vannak. Egyrészt, a bizalom ingatag lábakon áll. Másrészt pedig, a rendkívül laza monetáris politika és a pénzügyi rendszer stabilizálására elköltött óriási összegek új, likviditás-vezérelte eszközárbuborékhoz vezethetnek. Egyes eszközárak éles emelkedése veszélyezteti a globális gazdaság élénkülését – véli Roubini.

Részványpiacok: esés beprogramozva?

Roubini egy pénteki videóinterjújában három okot sorolt fel, amelyek indokolhatják a részvénypiacok negatív korrekcióját. Egyrészt, a volatilitás és bizonytalanság növekedni fog. Másrészt, a vállalati gyorsjelentések csalódást fognak okozni. A várakozásoktól elmaradó számok következtében növekszik majd az eladói nyomás a piacokon. Harmadrészt, a globális pénzügyi rendszer továbbra is súlyos problémákkal szembesül.

Némi optimizmusra adhat viszont okot az, hogy Roubini nincs meggyőződve arról, hogy a piacok újra tesztelni fogják majd a márciusban elért mélypontokat.