Két éve nem látott szinten a bennfentes részvényeladások

2009.06.23. 07:10 Módosítva: 2009.06.23. 07:18
Saját vállalataik részvényeitől szabadulnak az amerikai vezetők. Vagy tudnak valamit, vagy a vagyoni helyzetük miatt cselekednek így.

A bennfentesek az S&P-500 amerikai részvényindex elmúlt három hónapban tapasztalt 36 százalékos rallyja alatt végig eladtak - írja a Bloomberg az InsiderScore adatai alapján. Az index kosarába tartozó vállalatok közül 252 cég bennfentese szórt ki összességében 1,2 milliárd dollárnyi részvényt március 10-e óta. Így az ügyvezető és pénzügyi igazgatók, illetve más vezető beosztású bennfentesek eladásai a jelzálogpiaci válság kirobbanása előtti, 2007. júniusi szintre emelkedtek.

Ez pedig joggal nyugtalaníthatja a befektetőket is, hiszen a cégvezetők rendelkeznek a legpontosabb adatokkal vállalatuk várható teljesítményéről. Márpedig ha a vezetők nem érzik elég csábítónak az árazást, az egyszeri befektető miért tartaná annak.

A bennfentesek eladása azt mutatja, hogy nem bíznak a jelenlegi árfolyamok megalapozottságában. Így a felpattanást kihasználva eladnak - mondja a Royal Bank of Canada befektetési igazgatója. Ezzel szemben az O'Shaugnessy Asset Management kutatási igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a bennfentes tranzakciók nem tükrözik szükségképpen a vállalat részvényeinek várható teljesítményét. Az egyének eladásaiban ugyanis legalább annyira szerepet játszhat a személyes vagyoni helyzetük, illetve a további veszteségeik csökkentésére irányuló törekvéseik is.

A New York-i értéktőzsdére bevezetett vállalatok bennfentesei tizenhárom év után először 2008 januárjában vettek több részvényt, mint amennyit eladtak. A következő egy évben az S&P-500 40 százalékot zuhant. Így jogos lehet az a feltételezés is, hogy a vezetők egyszerűen csak futnak a pénzük után.