Újra ugrottak a régiós államcsődkockázatok

2009.06.23. 10:38 Módosítva: 2009.06.23. 11:43
A borongósabb nemzetközi befektetői hangulatban, három fontosabb régiós fejlemény hatására jelentősen nőtt tegnap néhány térségi ország piacon árazott csődkockázata. A befektetői figyelem középpontjába ismét visszakerült Lettország, de most már Fehéroroszországra és Bulgáriára is kiemelten figyelnek. Mindez a magyar piacot sem hagyta érintetlenül.

Új másfél havi csúcsra, közel 400 bázispontra emelkedett tegnap a magyar állam következő 5 évi csődje elleni "biztosítás", azaz az erre szolgáló derivatív termék (Credit Default Swap, CDS) ára - számol be a Portfolio.hu. A CDS-felár lényegében az államcsőd valószínűségét fejezi ki. Utoljára május első napjaiban volt 400 bázispont körüli CDS-felárunk.

A 19 bázispontos tegnapi magyar felárugrás azonban elmarad a 48 bázispontos lett, a 44 bázispontos bolgár és a 38 bázispontos román CDS-felár ugrástól. A román és a bolgár felár újra 400 bázispont felett jár.

Tegnap a Világbank azon aggodalmának adott hangot, hogy Lettország, Fehéroroszország és Bulgária elégtelen devizatartalékokkal rendelkezik. A washingtoni székhelyű intézet szerint a három ország egyike sem rendelkezik megfelelő devizatartalékkal az idén lejáró államadósság fedezése céljából, ezért elképzelhető, hogy nemzetközi segítségre szorulnak majd.

Tegnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Litvánia kapcsán is meglehetősen borús GDP-kilátásokról (idén 16 százalékos, jövőre 3,4 százalékos recesszió várható), illetve közép távon további jelentős költségvetési egyensúlyjavító lépések szükségességéről beszélt. A Moody's hitelminősítő intézet tegnap leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vett néhány román bankot.

regcds1090623.gif

Mindeközben továbbra sem szabad megfeledkezni Lettországról. Az IMF vezető közgazdásza, Oliver Blanchard tegnap egy párizsi szemináriumon azt mondta, hogy a lett gazdaság rosszabb helyzetben van, mint azt korábban feltételezték, és a költségvetési hiány is nagyobb lehet a korábban vártnál. Ez növeli annak esélyét, hogy a további hitelcsomagokat nem kapja meg Lettország az IMF-től és az EU-tól, ami további államháztartási hiánycsökkentő lépések nélkül jelentősen növeli a csődkockázat valószínűségét.

Tegnap Fehéroroszország 5 százalékról 10 százalékra szélesítette ki az árfolyam kereskedési sávját. A Nemzetközi Valutaalap kedvezően értékelte a döntést, amely Chris Jarvis az IMF illetékese szerint könnyebbé teszi az ország számára a külső sokkokhoz való alkalmazkodást. A lettországi leértékelődési félelmek régióra gyakorolt negatív hatásának fényében a fehérorosz fejlemény nem nevezhető pozitívnak.

regcds2090623.gif