Gyengítették a svájci frankot

2009.06.24. 14:49
A svájci jegybank túl erősnek találta az árfolyamot, így frankot gyengítő lépéseket tett ma. A forint/svájci frank árfolyam így 187-ről 182-re esett rövid idő alatt.

Ismét megközelítette a toleranciahatárnak tartott 1,50-es szintet ma a svájci frank euróval szembeni árfolyama, így devizakereskedők szerint vagy a svájci jegybank, vagy annak megbízására a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) frankot gyengítő devizapiaci intervenciót hajtott végre. A jegybank nem kommentálta a fejleményt, mindenesetre az árfolyam egyértelműen mutatja, hogy - nem először az idei évben - valami lényeges fejlemény történt.

svfrank.png

Márciusban először hajtott végre üzenet jelleggel frankot gyengítő intervenciót a svájci jegybank, majd a múlt heti kamatdöntéskor is érzékeltette, hogy nem nézi jó szemmel a gazdasági recesszió mellett is újra és újra erősödő frankárfolyamot.

Ma a piaci jegyzések már az 1,50-es szintet közelítették az euróval szemben, majd 12:40-kor hirtelen hanyatlani kezdett a frank. A jegyzések 1,5010-ről 1,5280-ig ugrottak rövid idő alatt. Később 1.5250 körül "stabilizálódott" az árfolyam.

A svájci lépés hatására a frankkal szemben reggel még 187 körül mozgó forintárfolyam 182-ig süllyedt. A svájci devizapiaci fejlemény a magyarországi frankalapú devizahiteleseknek a következő hetek távlatában azt jelenti, hogy a frank oldaláról nem kell érdemben növekvő havi törlesztő részletekre számítani. A svájci jegybank az exportszektor segítése miatt ugyanis nem hagyja, hogy túlságosan erősödjön a frank.

Ettől még a forint oldaláról érheti kedvezőtlen meglepetés a frankhiteleseket. Többek között a magas magyar államadósság továbbra is fontos kockázati tényező a befektetők szemében a bizonytalan nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatban.